Δερματολογία

Η δερματολογία είναι η ειδικότητα της Ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του δέρματος. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί αισθητήριο όργανο. Έχοντας ένα υγιές, όμορφο δέρμα νιώθουμε ζωντάνια και αυτοπεποίθηση, αφού αντανακλά την εσωτερική μας υγειά, όπως και την ηλικία μας.

Το δέρμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα από μικρόβια, πίεση, χημικά κ.α. Θωρακίζει το σώμα μας, συγκρατεί ότι είναι απαραίτητο π.χ. νερό κτλ, αποβάλει ότι είναι βλαβερό π.χ. τοξίνες μέσω του ιδρώτα.

Το δέρμα έχει τρια επίπεδα: 1.Η επιδερμίδα, 2. Το χόριο ή υπόδερμα και 3. Το λίπος ή λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης ιστός είναι η αποθήκη ενέργειας του οργανισμού μας. Επίσης, τα εξαρτήματα του δέρματος αποτελούν οι τρίχες και τα νύχια.

Ο ιατρός που εξειδικεύεται στο δέρμα είναι ο δερματολόγος, Ο Δερματολόγος εξειδικεύετε επίσης στη θεραπεία των ορατών βλεννογόνων του στόματος και της γενετικής περιοχής. Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός που θεραπεύει το δέρμα σε ολες της ηλικίες και καταστάσεις : βρεφικη ηλικία , εγκυμοσυνη ,και τρίτη ηλικία.

Στο κέντρο μας παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης μίας σειράς νοσημάτων με δυνατότητα ημερήσιας βραχείας νοσηλείας. Για την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων διενεργούνται:


Επεμβάσεις:
-Εφαρμογές Laser
-Ηλεκτροχειρουργικές Επεμβάσεις
-Χειρουργικές Επεμβάσεις
-Κρυοχειρουργικές Επεμβάσεις

Ιατρικές εξετάσεις:
-Ψηφιακή Τριχοσκόπηση
-Χαρτογράφηση Σπίλων
-Βιοψίες
-Ψηφιακή δερματοσκόπηση

Ακμή

Η ακμή είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων , η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, αλλά σε μικρότερη συχνότητα και στην ενήλικη ζωή.

Η ακμή χωρίς, θεραπεία έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην ψυχολογία, και την κοινωνική ζωή του ασθενούς.

Η ακμή οφείλεται στην τοπική δράση των ορμονών, οι οποίες προκαλούν μεγάλη σμηγματόρροια, διαταραχή αποφολίδωσης των κερατινοκυττάρων του θυλάκου, πολλαπλασιασμό του βακτηριδίου της ακμής και στην φλεγμονή.

Στο Athens South Dermatology οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τη μορφή της ακμής και το ιστορικό του ασθενούς.

Θεραπείες τοπικές και από το στόμα συστήνονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Επιπλέον υπερσύγχρονα συστήματα όπως το SilkPeel, USA, μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια, τα laser Fraxel Dual, USA, το NdYag, USA, και τα χημικά πήλινγκ για τα σημάδια ακμής, έρχονται να συμπληρώσουν την θεραπεία της ακμής, με γνώμονα πάντα την αποθεραπεία του ασθενούς.

Ροδόχρους Νόσος-Ακμή

Η ροδόχρους νόσος αποτελεί μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Η νόσος χαρακτηρίζεται από 4 στάδια.

Σε πρώτο στάδιο, ο ασθενής παρουσιάζει ένα παροδικό κοκκίνισμα(Ερύθημα) ύστερα από την επίδραση κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως:


1.Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος
2.Η κατανάλωση αλκοόλ (κόκκινο κρασί)
3.Το στρες 4. Θυμός 5. Πικάντικα φαγητά. 6. Καυτά ροφήματα / ατμός.

Το συγκεκριμένο κοκκίνισμα κρατάει μόνο μερικά λεπτά όμως με την πάροδο του χρόνου γίνεται συχνότερο και πιο παρατεταμένο

Σε δεύτερο στάδιο το κοκκίνισμα εμφανίζεται μόνιμα στο πρόσωπο ενώ ξεκινούν να διαγράφονται και μικρά αγγεία στην επιφάνειά του.

Σε τρίτο στάδιο, πέρα του κοκκινίσματος και των αγγείων, στην επιφάνεια του δέρματος ξεκινούν να εμφανίζονται και κόκκινα σπυράκια, μερικά από τα οποία μπορεί να εμφανίζουν και πύον.

Σε τέταρτο στάδιο(το οποίο είναι σπάνιο) πέρα των χαρακτηριστικών της νόσου που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα στάδια, το δέρμα εμφανίζει υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων του με αποτέλεσμα την πάχυνση και παραμόρφωσή του προσώπου.

Η αιτία που προκαλεί την ροδόχρους νόσο είναι άγνωστη αν και έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι πιθανοί παράγοντες

Όσον αφορά την θεραπεία, αυτή εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος. Στα αρχικά στάδια, ο δερματολόγος συστήνει την χρήση τοπικής θεραπείας, ενώ σε προχωρημένα στάδια, συστήνεται η χρήση θεραπείας από το στόμα, ή και θεραπεια με Laser. Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος αξιολογεί το εκάστοτε περιστατικό και συστήνει την ανάλογη θεραπεία.

Αλλεργικές Νόσοι

Αλλεργία ονομάζεται η ευαισθησία του οργανισμού σε ορισμένες ουσίες.

Η αλλεργία εκδηλώνεται στο δέρμα με την μορφή της κνίδωσης, του αγγειοοιδήματος και των εξανθημάτων. Μπορεί και να προέρχεται από κάποια τροφή, ή με επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο κ.α.

Στο κέντρο μας προσφέρουμε εξειδικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες.

Παράσιτα-Δήγματα

Οι κύριες παθήσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο και οφείλονται σε παράσιτα, είναι η φθειρίαση, η Ψώρα και η Λεϊσμανίαση.

Στην Λεϊσμανίαση περιλαμβάνονται όλες οι δερματικές, δερματοβλεννογόνιες και συστηματικές εκδηλώσεις που προκαλούνται από παράσιτα του γένους Leishmania.

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται στο παράσιτο Φθείρα και απαντάται σε όλες της ηλικίες.

Η ψώρα αποτελεί μια συχνή και εξαιρετικά μεταδοτική παρασιτική δερματοπάθεια. Και οι τρείς αυτές παθήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που θα κρίνει ο δερματολόγος.

Σε περίπτωση αλλεργίας που οφείλεται σε δείγμα, προσφέρουμε στο κέντρο μας ημερήσια βραχεία νοσηλεία με σκοπό την θεραπεία. Εκτός αυτού, ο δερματολόγος παρέχει συμβουλές για το περιορισμό της μόλυνσης σε άλλα άτομα.

Αλλωπεκίες - Τριχόπτωση

Το τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά, αποτελούν στολίδι της εμφάνισής μας. Η αραίωσή-απώλεια τους είναι συχνά αιτία για την εμφάνιση συναισθημάτων ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η συχνότερη αιτία απώλειας τριχών είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία. Προσβάλει άτομα και των δύο φύλλων ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, υπάρχει η γυροειδής, η ουλωτική, η μικτή, η διάχυτη, η πρωτοπαθής αλωπεκία αλλά και η τριχοτιλομανία.

Η εξειδικευμένη τριχοσκόπιση με σύγχρονα μέσα αποτελεί την σωστή διάγνωση του εκάστοτε προβλήματος.

Στο κέντρο μας παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης των αλωπεκιών με Αγωγή και με Μεσοθεραπεία, είτε ετερόλογη, είτε αυτόλογη(PRP) .

Tο περιεχόμενο στο αίμα πλάσμα, εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες και με θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι η απώλεια τριχών περιορίζεται, εμποδίζεται αλλά επιτυγχάνεται ακόμα και η επανέκφυση-αποκατάσταση των τριχών .

Καρκίνος του δέρματος - Δερματοογκολογία

Μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στην Ελλάδα(και η πιο συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες), είναι ο καρκίνος του δέρματος.Υπάρχουν τρία είδη καρκίνου του δέρματος. Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα, το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα και το Μελάνωμα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC)

Το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) αποτελεί το πρώτο πιο συχνό καρκίνωμα του δέρματος Η βασικότερη αιτία για την εμφάνιση βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι ο ήλιος και οι βλαβερές ακτινοβολίες του. Συγκεκριμένα, το BCC , εμφανίζεται πιο συχνά στις περιοχές του προσώπου, του λαιμού, της κεφαλής, των ώμων και της ράχης, δηλαδή των περιοχών που εκτίθενται πιο πολύ στον ήλιο. Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό είναι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή/και μαλλιά ή/και μάτια. Βέβαια, υπάρχουν πέντε προειδοποιητικά σημάδια που προμηνύουν την ανάπτυξη βασικοκυτταρικού καρκινώματος :


1. Μια Ερυθρόμορφη Κηλίδα.
2. Μια πληγή που δεν επουλώνει.
3. Ένα Γυαλιστερό Οζίδιο.
4. Μια Ουλόμορφη λευκή περιοχή
5. Μια ροζ Βλάβη (όγκος)

Υπάρχουν διάφοροι επεμβατικοί και μη επεμβατικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του Βασικοκυτταρικού Καρκινώματος. Ανάλογα το που εντοπίζεται,το μέγεθός του, τα όρια του και αν είναι πρωτοπαθής ή υποτροπιάζουσα βλάβη. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του για να αφαιρεθεί πλήρως, είναι χειρουργικά με παράλληλα άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Μετά την αφαίρεση η ιστολογική εξέταση(Βιοψία) θεωρείται επιβεβλημένη.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνωμα του δέρματος. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προσβάλλει τα ακανθο - κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στην επιδερμίδα. Το SCC μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος όμως παρατηρείται πιο συχνά στις περιοχές που εκτίθενται εκτεταμένα στον ήλιο(λαιμός, ώμοι, κεφάλι, ράχη).Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό είναι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή/και μαλλιά ή/και μάτια. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) εμφανίζεται ως μία παχιά, τραχεία, λεπιδώδη βλάβη η οποία μπορεί να αιμορραγήσει σε περίπτωση χτυπήματος. Συχνά μοιάζει με θήλωμα και μερικές φορές εμφανίζεται ως μία ανοιχτή πληγή.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του για να αφαιρεθεί πλήρως, είναι χειρουργικά και απαιτείται ιστολογική εξέταση(Βιοψία). Στο κέντρο μας γίνεται αφαίρεση με δερματοχειρουργικό μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων,που δεν προκαλεί εγκαύματα, επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης, ελαχιστοποιεί την δημιουργία ουλών, έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα χωρίς πόνο και είναι αναίμακτη.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα, που αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος,είναι μια μορφή κακοήθειας που προέρχεται από την εξαλλαγή των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν μελανίνη.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη μελανώματος είναι :
1. Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, δηλαδή στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), παίζει κύριο ρόλο στην εμφάνιση μελανώματος και η έκθεση σε τεχνητές πηγές μαυρίσματος.
2.Ο μεγάλος αριθμός σπίλων σε ολόκληρη την έκταση του σώματος
3.Σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο(σε νεαρή ηλικία)
4.Ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος,μαλλιών και ματιών που καίγεται εύκολα στην έκθεσή του ήλιου
5.Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου του δέρματος
6.Ανοσοκαταστολή(Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα)
7. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πέραν του μελανώματος(Καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη κ.α.)

Το μελάνωμα διακρίνεται σε τέσσερις τύπους:
1.Επιφανειακό επεκτεινόμενο μελάνωμα.
2.Οζώδες Μελάνωμα
3.Μελάνωμα αναπτυσσόμενο πάνω σε κακοήθη φακίδα
4.Μελάνωμα των άκρων

Για την διαπίστωση ύπαρξης Καρκίνου του δέρματος, πολύ σημαντική είναι η αυτοεξέταση. Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας πρέπει μπροστά σε έναν καθρέφτη να ελέγχει ολόκληρο το σώμα του. Ξεκινώντας, συνήθως, από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από το κεφάλι, εξετάζει κανείς το πρόσωπο του, τα αυτιά του αλλά και το κεφάλι μέσα απο τα μαλλιά. Έπειτα ακολουθεί και το υπόλοιπο σώμα. Για την εξέταση της περιοχής της πλάτης, θα πρέπει να ζητήσει κανείς την βοήθεια του συντρόφου του ή ενός συγγενικού του προσώπου. Σημαντικός είναι επίσης ο έλεγχος στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα, ποδιών και χεριών. Σκοπός της αυτοεξέτασης είναι η ανακάλυψη ύποπτων σπίλων αλλά και η σύγκριση της μιας αυτοεξέτασης με την άλλη. για τυχόν εξαλλαγές

Ως εξέταση ρουτίνας για την διαπίστωση του μελανώματος και που προτείνεται απο τον δερματολόγο, είναι η δερματοσκόπηση. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται η λεπτομερής καταγραφή των σπίλων με δερματοσκόπιο και η αποθήκευσή τους σε αρχείο, ώστε σε μελλοντικές επανεξετάσεις να μπορούν να παρατηρηθούν τυχόν εξαλλαγές. Σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και με μεγάλο αριθμό άτυπων σπίλων ή σε άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, προτείνεται η διενέργεια ψηφιακής χαρτογράφησης. Ενδείκνυται επίσης για την παρακολούθηση μεμονωμένης επίπεδης μελαγχρωματικής βλάβης οταν αυτή εμφανίζει άτυπες αλλαγές(π.χ άτυπο δίκτυο) αλλά όχι αρκετές ώστε να κρίνεται απαραίτητη η άμεση χειρουργική της αφαίρεση. Εξαίρεση αποτελούν οι οζώδεις βλάβες οι οποίες θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά άμεσα.

Η ψηφιακή χαρτογράφηση, πρόκειται για την πιο έγκαιρη και σύγχρονη μέθοδο διάγνωσης του μελανώματος. Διακρίνεται σε βραχυπρόθεσμη (κάθε 2-4 μήνες) και μακροπρόθεσμη (κάθε 6-12 μήνες). Στην πρώτη περίπτωση, οποιαδήποτε δερματοσκοπική αλλαγή αξιολογείται και μπορεί να οδηγήσει σε βιοψία της βλάβης, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, οι αλλαγές διακρίνονται σε ουσιώδης και μη ουσιώδης.

Συμπερασματικά, Συστήνεται ο περιοδικός έλεγχος των σπίλων απο εξειδικευμένους Ιατρούς(δερματολόγους) μια φορά τον χρόνο. Ο δερματολόγος θα καθορίσει τον τύπο παρακολούθησης(βραχυπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη) ή την χειρουργική αφαίρεση κατα περίπτωση εξατομικευμένα.

Τόσο η δερματοσκόπηση όσο και η ψηφιακή χαρτογράφηση, έχουν βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των περιττών επεμβάσεων για αφαίρεση σπίλων.

Τα σημάδια που επιβάλλεται ο καθένας να προσέχει (Γνωστά και ως κανόνας ABCDE) για να αναγνωρίζει τους ύποπτους σπίλους είναι:
1. Η ασυμμετρία του σχήματος του σπίλου( Α-> Αsymmetry)
2.Η ανωμαλία των ορίων του σπίλου(B-> Border)
3.Η χρωματική ανομοιομορφία της ελιάς(C-> Color)
4.Η αλλαγή του μεγέθους της(D-> Diameter)
5.Η εξέλιξη του μεγέθους (E-> Evolution)

Σημαντική προσοχή επιβάλλεται να δίδεται σε:
α.Σε νέους σπίλους
β.Σε σπίλους που παρουσιάζουν διαφορές απο τους υπόλοιπους

Για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σημαντικό είναι :
1.Να γίνεται η χρήση αντηλιακού όλες τις εποχές του χρόνου
2.Να αποφεύγεται η θάλασσα τις ώρες του μεσημεριού
3.Να επιλέγονται σκιερά μέρη
4.Να γίνεται η χρήση καπέλων, αντηλιακών ρούχων και γυαλιών ηλίου

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί το 95% των περιπτώσεων στην θεραπεία.

Δερματίτιδα - Έκζεμα

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος .Συχνά προσβάλλεται από δερματίτιδες, όπως το έκζεμα, η εξ επαφής δερματίτιδα, η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση και ο πιο συχνός τύπος δερματίτιδας. Το δέρμα υπο φυσιολογικές συνθήκες διαθέτει στην επιφάνεια του δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς(μικροβίωμα) που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος.

Το δέρμα με ατοπική δερματίτιδα διαθέτει λιγότερους μικροβιακούς οργανισμούς, κατι που σημαίνει ξηρό δέρμα αλλα και εμφάνιση κόκκινων φλεγμονωδών περιοχών. Με την κατάλληλη θεραπεία αλλα και με τις υποδείξεις του δερματολόγου, η υγεία του δέρματος ενός ανθρώπου που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά.

Βακτηριακές Λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια τα οποία δημιουργούν μια λοιμώδη σχέση με τον οργανισμό, εισβάλλοντας σε ιστούς, καταστρέφοντας κύτταρα και απελευθερώνοντας τοξίνες. Κυριότερες βακτηριακές λοιμώξεις είναι ο Σταφυλόκοκκος και το Ερύθρασμα.

Ο Σταφυλόκοκκος προσβάλει συνήθως τα παιδιά. Προκαλείται από την έκκριση τοξινών από το βακτήριο Staphylococcus Aureus που με την σειρά τους επιδρούν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα κυριότερα συμπτώματά του είναι:


1) Αποστήματα με πύον
2) Πόνος και Πρήξιμο
3) Ερυθρότητα στην μολυσμένη περιοχή

Το ερύθρασμα αποτελεί μια συχνή αλλά παράλληλα ήπια δερματική λοίμωξη που προκαλεί ερυθρές και κνησμώδεις επιφάνειες στο δέρμα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη ξηρών, καστανόχροων περιοχών με λεπίδια που εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές της μασχάλης, στις μεσοδακτύλιες πτυχές και στην μηρογεννητική πτυχή.

Και οι δύο αυτές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με την καθοδήγηση του δερματολόγου. Υπάρχουν βέβαια και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως το Μολυσματικό κηρίο,ο ερυσίπελας, το έκθυμα και ο στρεπτόκοκκος, τα οποία αντιμετωπίζονται με αγωγή.

Νύχια-Παθήσεις Ονύχων

Τα νύχια αποτελούνται από σκληρή κερατίνη και σχηματίζονται από την αναδίπλωση που υπερκαλύπτει την ονυχοφόρο φάλαγγα .

Η κλινική εικόνα των ονύχων μας μπορεί να κρύβει ένα σοβαρότερο πρόβλημα:
Όταν το νύχι μας εμφανίζει μια μαύρη επιφάνεια το πιο συχνό είναι να έχει τραυματιστεί και μετά απο λίγο καιρό να φύγει απο το νύχι μεγαλώνοντας. Μπορεί όμως να είναι και ένας σπίλος, με πιθανότητες να είναι κακοήθες μελάνωμα.

Λευκά νύχια μπορεί να κρύβουν ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, γυρεοειδής αλωπεκία ή διατροφική ανεπάρκεια απο εξαντλητικές δίαιτες ή πρόβλημα στο ήπαρ ή στην καρδιά.

Τα σκούρα νύχια μπορεί να κρύβουν πρόβλημα θυρεοειδούς ή υποσιτισμού.

Μια συχνή πάθηση που μαστίζει τα νύχια είναι η μυκητίαση (σε ποσοστό 40%).

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, απο άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε έμμεσα, δηλαδή απο πετσέτες, το έδαφος, την άμμο κ.α.

Αυτό που βοηθάει την ανάπτυξη μυκήτων , είναι η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία. Κλειστά παπούτσια που κάνουν τα πόδια ζεστά και υγρά αποτελούν περιβάλλον ανάπτυξης μυκήτων.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασεις διακρίνεται σε τοπική και στόματος(αντιμυκητιασικά χάπια). και εξαρτάται απο την βαρύτητα της λοίμωξης. Η θεραπεία σκοτώνει τον μύκητα και αποτρέπει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κάθε υπολειπόμενου μύκητα.

Άλλες παθήσεις ονύχων είναι η ψωρίαση, η ονυχογρύπωση, oι μυρμηγκιές, οι βακτηριδιακές μολύνσεις του νυχιού,η βλεννώδης κύστη, η είσφρυση όνυχος κ.α.

Η κάθε περίπτωση εξετάζεται και ανάλογα με το πόρισμα, προτείνεται μια συγκεκριμένη θεραπεία η οποία θα οδηγήσει τα νύχια στην πρότερή τους κατάσταση.

Ερπητοϊοι

Οι Ερπητοϊοι χωρίζονται στον Απλό Έρπη, στον Έρπη Ζωστήρα και στην Ανεμοβλογιά.

Οι ερπητικές λοιμώξεις προκαλούν το επιχείλιο έρπητα αλλα και τον απλό έρπητα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος κι τα συμπτώματά του εκδηλώνονται στις πρώτες 3 με 7 ημέρες.

Ο Έρπης Ζωστήρας προκαλείται από τον Ιό VZV και τα συπτώματά του είναι τοπικό άλγος/κνησμός. Η ανεμοβλογιά επίσης προκαλείται από τον Ιο VZV και μεταδίδεται με αερομεταφορούμενα σταγονίδια.

Ολοι οι ερπητοϊοι αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπεία που θα καθοριστεί από τον δερματολόγο.

Μυκητιάσεις

Οι μυκητιάσεις, ανάλογα τον μύκητα στον οποίο οφείλονται, χωρίζονται σε μυκητιάσεις από Δερματόφυτα και σε Κατιντιάσεις.

Τα δερματόφυτα προσβάλουν εκλεκτικά τους κερατινοποιημένους ισθούς. Βρίσκονται κυρίως στο χώμα αλλά και στα κατοικίδια ζώα. Οι κατιντιάσεις, είναι λοιμώξεις του δέρματος, των βλεννογόνων και των νυχιών που προκαλούνται από διάφορα είδη του γένους Candida.Προσβάλλουν κυρίως πτυχές του δέρματος(π.χ μεσοδακτύλιες πτυχές).Οι μύκητες αυτού του είδους ευνοούνται από την υγρασία και την ζέστη

Και τα δύο είδη μυκητιάσεων θεραπεύονται με την κατάλληλη αγωγή που θα ορίσει ο δερματολόγος. Όμως πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη για την αποφυγή των μυκητιάσεων. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή με καθημερινό πλύσιμο αλλά και η χρήση καθαρών ρούχων και εσωρούχων.

Υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία είναι η κατάσταση κατά την οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα ιδρώτα(υπερβολική εφίδρωση).

Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας, η γενικευμένη, δηλαδή υπερβολική έκκριση ιδρώτα σε όλο το σώμα, και η εντοπισμένη, δηλαδή υπεριδρωσία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Η εγκεκριμένη θεραπεία για την υπεριδρωσία είναι η ενέσιμη στο δέρμα Βοτ. τοξίνη τύπου Α, που αποτελεί ένα παρασκεύασμα πρωτεΐνης, με άριστα αποτελέσματα με μηδαμινό πόνο καθώς έχει προηγηθεί η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας.

Βελτίωση της κατάστασης παρατηρείται από την πρώτη κιόλας βδομάδα από την ημέρα της έγχυσης.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Ένα νόσημα για να χαρακτηριστεί αυτοάνοσο, πρέπει να προκύπτει από την επίθεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στα υγιή κύτταρα και όργανα του ίδιου οργανισμού.

Μερικές από τις αυτοάνοσες ασθένειες είναι: Η ψωρίαση, ο ερυθηματώδης λύκος, η γυροειδής αλωπεκία, η λεύκη, η Ερπητοειδής δερματίτιδα, το πεμφιγοειδές, η πέμφιγα , η δερματομυοσίτιδα κ.α.

Για την βελτίωση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων ασθενειών προτείνονται από τον δερματολόγο θεραπείες, που θα οδηγήσουν τον οργανισμό στην υγιή και φυσιολογική λειτουργία του.

Κνίδωση

Κνίδωση ορίζεται από τους δερματολόγους, η εμφάνιση λευκών, στο κέντρο, και ερυθρών περιοχών με οίδημα, με μεγάλου ή μικρού βαθμού κνησμό(φαγούρας).

Οι οιδηματικές περιοχές συνήθως έχουν κυκλικό σχήμα και μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Όταν η κνίδωση επεκτείνεται σε περιοχές εντός του δέρματος(Λάρυγγας, βλέφαρα, γλώσσα) σημαντική είναι η άμεση αντιμετώπιση της λόγω του κινδύνου απόφραξης των ανωτέρω αεραγωγών.

Τα κύρια αίτια για την εμφάνιση κνίδωσης είναι: Οι τροφές, σκευάσματα, οι λοιμώξεις, τα δήγματα αλλά ακόμα και η σωματική άσκηση.

Για την αντιμετώπιση της, ο δερματολόγος προτείνει μια θεραπεία αλλά και συγκεκριμένη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Λεύκη

Η λεύκη αποτελεί δερματολογικό νόσημα κατά το οποίο διάφορες περιοχές του δέρματος αποχρωματίζονται και αποκτούν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα.

Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα και συνδέεται συχνά με παθήσεις του Θυρεοειδή. Είναι σημαντικό τα άτομα με λεύκη να ακολουθούν μια συγκεκριμένη θεραπεία δοσμένη από τον δερματολόγο, ώστε να μην αυξηθούν βαθμιαία οι λευκές κηλίδες στο δέρμα.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση δυσάρεστη, αλλά όχι μεταδοτική, που οφείλεται στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό και ωρίμανσης των κερατινοκυττάρων, κάτι που οδηγεί στην εμφάνισή της.

Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη αγωγή που θα ορίσει ο δερματολόγος.