Αφροδισιολογία

Η αφροδισιολογία αποτελεί μέρος της Δερματολογίας που ασχολείται με τα νοσήματα που μεταδίδονται κατά την σεξουαλική επαφή (ΣΜΝ) ,γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα που προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Στο κέντρο μας προάγεται τόσο η καλή σεξουαλική υγεία όσο και η σωστή ενημέρωση για την αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στο Ιατρείο μας υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον και μεγάλη εμπειρία στην διάγνωση και την θεραπεία των ΣΜΝ.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών, με αυξητική τάση μετάδοσης..

Με το ολοκληρωμένο πρωτόκολλο θεραπείας, που προσφέρουμε στο ιατρείο μας καταφέρνουμε να απαλλαγούμε από τα κονδυλώματα.

Σημαντικό βήμα είναι ο λεπτομερής εντοπισμός τους και η καταγραφή τους για να παρακολουθήσουμε την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Στο ιατρείο μας τα εντοπίζουμε και τα καταγράφουμε με το πλέον αξιόπιστο τεχνολογικά σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπισης FotoFinder, με αποτελεσματική ευκρίνεια ακόμα και σε μεγάλη μεγέθυνση έως 90 x, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ακόμα και τις πιο μικρές βλάβες που δεν είναι ορατές από τον ίδιο τον ασθενή.

   Κατόπιν πραγματοποιείται λήψη δείγματος για ανίχνευση και ταυτοποίηση του HPV DNA για να αναγνωρίσουμε και να καταγράψουμε τον έναν ή και περισσότερους υπεύθυνους τύπους του ιού HPV, ώστε να γνωρίζουμε από την αρχή της ασθένειας εάν ανήκει σε υψηλής η χαμηλής επικινδυνότητας ιό όσον αφορά την εξαλλαγή των υγιών κυττάρων σε προκαρκινικές αλλοιώσεις που με την πάροδο των ετών ενδέχεται στην συνέχεια να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα στην γεννητική περιοχή.

 Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώνεται με την αφαίρεση όλων των βλαβών με το πλέον ενδεικνυόμενο και αποτελεσματικό Laser eCO2 .

 Κατόπιν εμβολιάζουμε τους άνδρες και τις γυναίκες ασθενείς με το εννιαδύναμο εμβόλιο, όχι μόνο για να αποτρέψουμε την μόλυνση από έναν άλλο τύπο ιού, άλλα για να βοηθήσουμε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ενδεχόμενης υποτροπής και επανεμφάνισης της HPV λοίμωξης.

 Για να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής της HPV λοίμωξης μετά από την αφαίρεση των βλαβών που προκαλούνται από τον ιό HPV, η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι με την χρήση τοπικής ανοσοδιεγερτικής κρέμας στην προσβεβλημένη περιοχή.

 Παρέχουμε την πρέπουσα γνώση, ώστε να μην υπάρξει ψυχολογική επιβάρυνση στο ζευγάρι, αφού δεν αποδεικνύετε η ακριβής ημερομηνία της πρωτολοίμωξης.

 Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή των κονδυλωμάτων είναι να αποφύγουμε τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, αφού το προφυλακτικό δεν μας προστατεύει απολυτά. Το κάπνισμα. Ο τρόπος ζωής μας να είναι όσο γίνεται πιο φιλικός προς το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μολυσματικη Τερμινθος

Η Μολυσματική Τέρμινθος αποτελεί μια καλοήθη αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο. Κύριος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας είναι με σεξουαλική επαφή.

Το άτομο που μπορεί να έχει την ασθένεια, συνήθως διασπείρει τον Ιο και σε άλλα μέρη του σώματός του.Για την θεραπεία, συνίσταται:
1. Κρυοθεραπεία με Υγρό άζωτο
2.Χειρουργική αφαίρεση
3.Ηλεκτροχειρουργική αφαίρεση με το μηχάνημα PELLEVE που δεν προκαλεί εγκαύματα, επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης, ελαχιστοποιεί την δημιουργία ουλών, έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα χωρίς πόνο και αναίμακτα.

Κολπίτιδες

Η βακτηριακή κολπίτιδα οφείλετε στη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

Η κολπίτιδα δεν μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή. Η λοίμωξη δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα, εκτός από γκρί και δύσοσμα κολπικά υγρά .

Για την Ίαση χορηγούνται ενδοκολπικά ή από του στόματος ειδική αγωγή από τον δερματολόγο .

Σύφιλη

Η σύφιλη αποτελεί μια λοιμώδεις νόσος που οφείλεται στην ωχρά σπειροχαίτη. Μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή από άτομο σε άτομο ή από την μητέρα στο έμβρυο.

Σε διεθνές επίπεδο καταγράφονται 12 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και την αντίδραση του οργανισμού στον Ιό, διαμορφώνεται συγκεκριμένη θεραπεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος είναι αυτός που θα καθορίσει την θεραπευτική γραμμή που θα ακολουθήσει.

Γονόρροια (Βλενόρροια)

Η Γονόρροια αποτελεί μια σεξουαλικός μεταδιδόμενη ασθένεια.

Η γονόρροια προκαλείται από το Neisseria gonorrhoeae, ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί εύκολα στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος(Κόλπος, τράχηλος της μήτρας, Πρωκτός, Λαιμός, Ουρήθρα) και προσβάλει Άνδρες και Γυναίκες.

Μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η πρασινοκίτρινες ή λευκές εκρίσεις υγρών από τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, πόνος στον λαιμό και η διόγκωση του αιδοίου ή των όρχεων.

Χλαμύδια

Η Χλαμύδια είναι μια κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το Βακτήριο Chlamydia trachomatis.

Τα χλαμύδια είναι μια κατηγορία βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις, όπως τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση, μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άντρα καθώς και τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα στη γυναίκα με κίνδυνο εγκατάστασης ακόμα και υπογονιμότητας.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ο δερματολόγος προσαρμόζει την θεραπεία στους ασθενείς ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

HIV (AIDS)

Η λοίμωξη από τον Ιό HIV , στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του AIDS , αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές της δημόσιας υγείας.

Υπολογίζεται ότι το 90% των ασθενών έχουν μολυνθεί με τον Ιό με σεξουαλική επαφή. Το υπόλοιπο 10% μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο παιδί κατά την κύηση και την γέννηση.

Μέχρι στιγμης δεν υπάρχει μια μόνιμη θεραπεία του AIDS, ωστόσο τόσο η αγωγή που αναστέλλει τις επιδράσεις του Ιού όσο η πρόληψη και η ενημέρωση βοηθούν θεαματικά.

Τα συπτώματα του Ιου δεν εμφανίζονται άμεσα άλλα σε διάστημα 7 χρόνων. Σημαντική παράμετρος για την πρόληψη του Ιου είναι η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή.Στο αφροδισιολογικό τμήμα του ιατρείου μας ,συνταγογραφούνται ολες οι εργαστηριακές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αξιολογούνται και καθοδηγουνται ανάλογα.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Ο Έρπητας γεννητικών οργάνων, αποτελεί ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας πολλές φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Το άτομο που έχει έρπητα, εμφανίζει ομάδες επώδυνων φυσαλίδων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές, οι φυσαλίδες αυτές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο πυρετός αλλά και το αίσθημα κόπωσης.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ο δερματολόγος προσαρμόζει την θεραπεία στους ασθενείς, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Βαλανοποσθίτιδα-Βαλανίτιδα

Η Βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στην βάλανο (κορυφή του πέους) και συχνά συνυπάρχει με την φλεγμονή (ποσθίτιδα) στην περιοχή του δέρματος που καλύπτει την βάλανο(πετσάκι). Η συνύπαρξη και των δύο αυτών φλεγμονών ονομάζεται βαλανοσποσθίτιδα

Προσβάλει κυρίως αγόρια της ηλικίας των τεσσάρων χρόνων και άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή.

Η βαλανοποσθίτιδα μπορεί να προκληθεί από κακή υγιεινή της περιοχής της βαλάνου, κάτι που αποτελεί και την πιο συχνή αιτία. Οι μυκητιάσεις και οι βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούν τις πιο συχνές μολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος, με την κλινική εξέταση, θα εντοπίσει την φλεγμονή, και τις περισσότερες φορές και την αιτία που την προκάλεσε. Ειδάλλως, θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της φλεγμονής.

Μόλις εντοπισθεί, θα ορισθεί απο τον δερματολόγο η κατάλληλη θεραπεία που θα εναρμονίζεται πλήρως με την φύση της φλεγμονής, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της


ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Η λοίμωξη από τον Ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι πολύ συχνή. Το 70 με 90% ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν εκτεθεί σε αυτόν κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της λοίμωξης είναι ο εμβολιασμός.


 Γιατί χρειαζόμαστε το εμβόλιο για τα κονδυλώματα ;


Το εμβόλιο για τα HPV ( Human PapillomaVirus = Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι σημαντικό γιατί προστατεύει από τον καρκίνο. Γι’αυτό το εμβόλιο συστήνεται σε άνδρες και γυναίκες το συντομότερο δυνατόν.


 Τι ασθένειες προκαλούνται από τα HPV ;


Σίγουρα ο τύπος των HPV, μπορεί να προκαλέσει Καρκίνο στο τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο και στον κόλπο στις γυναίκες αποκλειστικά, στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, ενώ στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο πρωκτό και στο λαιμό.


 Είμαστε αλήθεια σε Ρίσκο ;


Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός και γρήγορα διαδιδόμενος ιός που μολύνει άνδρες και γυναίκες


 Από πόσο νωρίς ένα παιδί χρειάζεται το εμβόλιο ;


Το εμβόλιο δρα αποτελεσματικότερα σε ηλικίες 11 ή 12 ετών


 Είναι ασφαλές ;


Σίγουρα λέγονται πολλά αρνητικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο για τα εμβόλια.
Παρόλα αυτά το εμβόλιο έχει μελετηθεί για χρόνια από γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες. Στο δερματολογικό κέντρο Athens South πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλέστατο. Όμως, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως : Πόνο, οίδημα, κοκκινίλα ενδεχομένως και πονοκέφαλο.


 Μπορεί ένα παιδί να υποθέσει, εσφαλμένα, ότι αφού είναι ασφαλής, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τις σεξουαλικές του επαφές ;


Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


 Πως ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει ;


Μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για HPV δουλεύει αποτελεσματικά και περιορίζει την μόλυνση από τότε που έχει διατεθεί στην αγορά.


 Γιατί χρειάζονται και οι άντρες εμβολιασμό ;


Γιατί η μόλυνση από HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του λαιμού. . Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις που οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.


 Είναι αποτελεσματικό σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον Ιό ;


Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι άτομα έως 45 ετών με παλαιότερη λοίμωξη από HPV, ωφελήθηκαν από τον εμβολιασμό. Διότι, ακόμα και εάν έχουν ήδη προσβληθεί από έναν από τους τύπους του Ιού, ο εμβολιασμός θα τους προφυλάξει από τους υπόλοιπους τύπους του. Είναι πολλή ενθαρρυντικό ότι πλέον είναι διαθεσιμο και το εννιαδυναμο εμβόλιο.