Αφροδισιολογία

Η αφροδισιολογία αποτελεί μέρος της Δερματολογίας που ασχολείται με τα νοσήματα που μεταδίδονται κατά την σεξουαλική επαφή (ΣΜΝ) ,γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα που προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Στο κέντρο μας προάγεται τόσο η καλή σεξουαλική υγεία όσο και η σωστή ενημέρωση για την αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στο Ιατρείο μας υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον στην διάγνωση και την θεραπεία των ΣΜΝ.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV) ο οποίος είναι ένας κοινός ιός.

Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι που προσβάλουν την γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Οι ιοί διακρίνονται σε ‘υψηλού’ και ‘χαμηλού’ κινδύνου.

Από τους υψηλού κινδύνου ιδιαίτερα οι 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνοι (>70%) για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Από τους χαμηλού κινδύνου ιδιαίτερα οι τύποι 6 και 11 είναι υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα.

  •   Η HPV λοίμωξη θεωρείται σήμερα το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
  •   Η επίπτωση των κονδυλωμάτων είναι υψηλή και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
  •  Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα κολλήσουν κάποια στιγμή της ζωής τους τον ιό HPV.
  •  Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή προσβάλλοντας τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος γύρω από το πέος και τον πρωκτό.
  •  Παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, έναρξη σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία.
  •  Η προστασία από την χρήση του προφυλακτικού είναι περιορισμένη.
  •  Οι σεξουαλικοί σύντροφοι των ασθενών με κονδυλώματα θα πρέπει να εξετάζονται για την ανίχνευση πιθανών κονδυλωμάτων, και οι γυναίκες σύντροφοι είναι αναγκαίο να ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου.
  •  Η εμφάνιση κονδυλωμάτων δεν αποτελεί ένδειξη απιστίας, λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.
  •  Ο εμβολιασμός για τον ΗPV παρέχει υψηλού βαθμού προστασία από την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Τα κονδυλώματα αφαιρούνται χειρουργικά με ραδιοσυχνότητες ή Laser, ριζικά, ανώδυνα, αναίμακτα κάτι που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει την επόμενη μέρα στις καθημερινές του ασχολίες. Επίσης, μπορούν να αφαιρεθούν Κρυοχειρουργικά με υγρό άζωτο και να θεραπευτούν στο σπίτι με ειδικές κρέμες.

   Στο Athens South Dermatology & Laser Center διαθέτουμε όλες τις θεραπείες για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων και των λοιπών νοσημάτων μεταδιδόμενων με την σεξουαλική επαφή.

Μολυσματικη Τερμινθος

Η Μολυσματική Τέρμινθος αποτελεί μια καλοήθη αυτοπεριοριζόμενη, ιογενή νόσο. Κύριος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας είναι με σεξουαλική επαφή.

Το άτομο που μπορεί να έχει την ασθένεια, συνήθως διασπείρει τον Ιο και σε άλλα μέρη του σώματός του.Για την θεραπεία, συνίσταται:
1. Κρυοθεραπεία με Υγρό άζωτο
2.Χειρουργική αφαίρεση
3.Ηλεκτροχειρουργική αφαίρεση με το μηχάνημα PELLEVE που δεν προκαλεί εγκαύματα, επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης, ελαχιστοποιεί την δημιουργία ουλών, έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα χωρίς πόνο και αναίμακτα.

Κολπίτιδες

Η βακτηριακή κολπίτιδα οφείλετε στη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.

Η κολπίτιδα δεν μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή. Η λοίμωξη δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα, εκτός από γκρί και δύσοσμα κολπικά υγρά .

Για την Ίαση χορηγούνται ενδοκολπικά ή από του στόματος ειδική αγωγή από τον δερματολόγο .

Σύφιλη

Η σύφιλη αποτελεί μια λοιμώδεις νόσος που οφείλεται στην ωχρά σπειροχαίτη. Μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή από άτομο σε άτομο ή από την μητέρα στο έμβρυο.

Σε διεθνές επίπεδο καταγράφονται 12 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αλλά και την αντίδραση του οργανισμού στον Ιό, διαμορφώνεται συγκεκριμένη θεραπεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος είναι αυτός που θα καθορίσει την θεραπευτική γραμμή που θα ακολουθήσει.

Γονόρροια (Βλενόρροια)

Η Γονόρροια αποτελεί μια σεξουαλικός μεταδιδόμενη ασθένεια.

Η γονόρροια προκαλείται από το Neisseria gonorrhoeae, ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί εύκολα στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος(Κόλπος, τράχηλος της μήτρας, Πρωκτός, Λαιμός, Ουρήθρα) και προσβάλει Άνδρες και Γυναίκες.

Μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας είναι η πρασινοκίτρινες ή λευκές εκρίσεις υγρών από τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, πόνος στον λαιμό και η διόγκωση του αιδοίου ή των όρχεων.

Χλαμύδια

Η Χλαμύδια είναι μια κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το Βακτήριο Chlamydia trachomatis.

Τα χλαμύδια είναι μια κατηγορία βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις, όπως τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση, μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άντρα καθώς και τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα στη γυναίκα με κίνδυνο εγκατάστασης ακόμα και υπογονιμότητας.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ο δερματολόγος προσαρμόζει την θεραπεία στους ασθενείς ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

HIV (AIDS)

Η λοίμωξη από τον Ιό HIV , στον οποίο οφείλεται η ασθένεια του AIDS , αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές της δημόσιας υγείας.

Υπολογίζεται ότι το 90% των ασθενών έχουν μολυνθεί με τον Ιό με σεξουαλική επαφή. Το υπόλοιπο 10% μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο παιδί κατά την κύηση και την γέννηση.

Μέχρι στιγμης δεν υπάρχει μια μόνιμη θεραπεία του AIDS, ωστόσο τόσο η αγωγή που αναστέλλει τις επιδράσεις του Ιού όσο η πρόληψη και η ενημέρωση βοηθούν θεαματικά.

Τα συπτώματα του Ιου δεν εμφανίζονται άμεσα άλλα σε διάστημα 7 χρόνων. Σημαντική παράμετρος για την πρόληψη του Ιου είναι η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή.Στο αφροδισιολογικό τμήμα του ιατρείου μας ,συνταγογραφούνται ολες οι εργαστηριακές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αξιολογούνται και καθοδηγουνται ανάλογα.

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Ο Έρπητας γεννητικών οργάνων, αποτελεί ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας πολλές φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Το άτομο που έχει έρπητα, εμφανίζει ομάδες επώδυνων φυσαλίδων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές, οι φυσαλίδες αυτές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο πυρετός αλλά και το αίσθημα κόπωσης.

Με την σωστή και έγκαιρη διάγνωση, ο δερματολόγος προσαρμόζει την θεραπεία στους ασθενείς, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Βαλανοποσθίτιδα-Βαλανίτιδα

Η Βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στην βάλανο (κορυφή του πέους) και συχνά συνυπάρχει με την φλεγμονή (ποσθίτιδα) στην περιοχή του δέρματος που καλύπτει την βάλανο(πετσάκι). Η συνύπαρξη και των δύο αυτών φλεγμονών ονομάζεται βαλανοσποσθίτιδα

Προσβάλει κυρίως αγόρια της ηλικίας των τεσσάρων χρόνων και άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή.

Η βαλανοποσθίτιδα μπορεί να προκληθεί από κακή υγιεινή της περιοχής της βαλάνου, κάτι που αποτελεί και την πιο συχνή αιτία. Οι μυκητιάσεις και οι βακτηριακές λοιμώξεις αποτελούν τις πιο συχνές μολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος, με την κλινική εξέταση, θα εντοπίσει την φλεγμονή, και τις περισσότερες φορές και την αιτία που την προκάλεσε. Ειδάλλως, θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας της φλεγμονής.

Μόλις εντοπισθεί, θα ορισθεί απο τον δερματολόγο η κατάλληλη θεραπεία που θα εναρμονίζεται πλήρως με την φύση της φλεγμονής, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της


ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Η λοίμωξη από τον Ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι πολύ συχνή. Το 70 με 90% ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν εκτεθεί σε αυτόν κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της λοίμωξης είναι ο εμβολιασμός.


 Γιατί χρειαζόμαστε το εμβόλιο για τα κονδυλώματα ;


Το εμβόλιο για τα HPV ( Human PapillomaVirus = Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι σημαντικό γιατί προστατεύει από τον καρκίνο. Γι’αυτό το εμβόλιο συστήνεται σε άνδρες και γυναίκες το συντομότερο δυνατόν.


 Τι ασθένειες προκαλούνται από τα HPV ;


Σίγουρα ο τύπος των HPV, μπορεί να προκαλέσει Καρκίνο στο τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο και στον κόλπο στις γυναίκες αποκλειστικά, στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, ενώ στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο πρωκτό και στο λαιμό.


 Είμαστε αλήθεια σε Ρίσκο ;


Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός και γρήγορα διαδιδόμενος ιός που μολύνει άνδρες και γυναίκες


 Από πόσο νωρίς ένα παιδί χρειάζεται το εμβόλιο ;


Το εμβόλιο δρα αποτελεσματικότερα σε ηλικίες 11 ή 12 ετών


 Είναι ασφαλές ;


Σίγουρα λέγονται πολλά αρνητικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο για τα εμβόλια.
Παρόλα αυτά το εμβόλιο έχει μελετηθεί για χρόνια από γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες. Στο δερματολογικό κέντρο Athens South πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλέστατο. Όμως, μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως : Πόνο, οίδημα, κοκκινίλα ενδεχομένως και πονοκέφαλο.


 Μπορεί ένα παιδί να υποθέσει, εσφαλμένα, ότι αφού είναι ασφαλής, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τις σεξουαλικές του επαφές ;


Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


 Πως ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει ;


Μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για HPV δουλεύει αποτελεσματικά και περιορίζει την μόλυνση από τότε που έχει διατεθεί στην αγορά.


 Γιατί χρειάζονται και οι άντρες εμβολιασμό ;


Γιατί η μόλυνση από HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του λαιμού. . Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις που οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.


 Είναι αποτελεσματικό σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον Ιό ;


Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι άτομα έως 45 ετών με παλαιότερη λοίμωξη από HPV, ωφελήθηκαν από τον εμβολιασμό. Διότι, ακόμα και εάν έχουν ήδη προσβληθεί από έναν από τους τύπους του Ιού, ο εμβολιασμός θα τους προφυλάξει από τους υπόλοιπους τύπους του. Είναι πολλή ενθαρρυντικό ότι πλέον είναι διαθεσιμο και το εννιαδυναμο εμβόλιο.