ΨΩΡΙΑΣΗ

Τι είναι

 

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, πολυπαραγοντική, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης  δερματοπάθεια και προσβάλει το 1,5 – 3 % του πληθυσμού.

 

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στους άνδρες και στις γυναίκες με την ίδια συχνότητα.

 

Χαρακτηρίζεται από ανώμαλο πολλαπλασιασμό  και πρώιμη ωρίμανση και απόπτωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος.

Που οφείλεται

 

Η εμφάνιση της οφείλεται στην επίδραση περιβαλλοντικών – εκλυτικών παραγόντων σε άτομα με γενετική προδιάθεση, και κληρονομικότητα.

 

Κληρονομικότητα

 

Μελέτες έχουν αναδείξει τον κληρονομικό χαρακτήρα της ψωρίασης.

Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι 14% όταν ο ένας γονέας έχει ψωρίαση, 41% όταν νοσούν και οι δύο γονείς και 6% όταν υπάρχει αδερφός (η) με ψωρίαση .

 

Επιβαρυντικοί  παράγοντες

 

  • Τραυματισμός. Κάθε είδους τραυματισμός μηχανικός, ηλεκτρικός, χημικός, θερμικός, χειρουργικός, μπορεί να οδηγήσει στην εμφανίσει νέων βλαβών.
  • Μολύνσεις  Βακτηριακές στρεπτοκοκκικές  μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εμφανίσει σταγονοειδούς ψωριάσεις σε παιδιά και νεαρούς ενήλικους.
  • Φάρμακα. Πολλά φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση ή την επιδείνωση της ψωρίασης, μερικά από αυτά είναι τα φάρμακα για την ελονοσία, τα άλατα του λιθίου, η απότομη διακοπή της κορτιζόνης από το στόμα κ.α.
  • Ήλιος. Ο ήλιος στης περισσότερες περιπτώσεις δρα ευεργετικά, και για αυτό το λόγο η ψωρίαση έχει ύφεση το καλοκαίρι, αλλά ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων επιδεινώνονται.
  • Μεταβολικοί  παράγοντες. Η έλλειψη ασβεστίου, προδιαθέτει την εμφάνιση της ψωρίασης, ενώ αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την πορεία της.
  • Ορμονικοί παράγοντες. Η ψωρίαση μπορεί να αυξηθεί σε κορίτσια στην εφηβεία, και να βελτιωθεί στην εγκυμοσύνη.
  • Άγχος. Η  ψωρίαση επιβαρύνεται σε περιόδους άγχους, και βελτιώνεται σε περιόδους χαλάρωσης και ηρεμίας.
  • Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την ψωρίαση.
  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα επιβαρύνει και επιδεινώνει την ψωρίαση.

 

Μορφές

 

Η ποιο  συχνή μορφή είναι η κατά πλάκας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές όπως η σταγονοειδής, η ερυθροδερμική, και η φλυκταινώδης, ενώ ανάλογα με την εντόπιση διακρίνονται, σε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, των παλαμών πελμάτων, των γενετικών οργάνων, των ονύχων και η αναστροφή ψωρίαση.

 

Με τη σχετίζεται

 

Η ψωρίαση σχετίζεται με την Νόσο του Crohn, την κατάθλιψη, τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, και φλεγμονή στα ματιά.

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία στο Athens South Dermatology από τον εξειδικευμένο  Δερματολόγο Νεκτάριο Λογαρά, εξατομικεύεται ανάλογα με την έκταση ,τη βαρύτητα της νόσου, αλλά  και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, παιδιά, εγκυμοσύνη, ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες, συννοσηρότητα  κ.α.

 

Η Διάγνωση και η παρακολούθηση πραγματοποιείται με ψηφιακή απεικόνιση με το  Συστήμα ψηφιακής δερματοσκόπησης  FotoFinder τελευταίας τεχνολογίας, και με τον απαραίτητο  εργαστηριακό έλεγχο.

 

Η θεραπεία ενδέχεται να είναι  μόνο  τοπική, ή  και συστηματική.