Κηλίδες – Πανάδες

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς

Οι Δυσχρωμίες, Πανάδες, Καφέ Κηλίδες είναι επιδερμιδικές μελαγχρωματικές βλάβες, που εντοπίζονται επιφανειακά στο δέρμα. Η κύρια αιτία εμφάνισης τους είναι η έκθεση στο ηλιακό φως. Είναι καλοήθεις, αλλά ενοχλητικές στην εμφάνιση τους. Εμφανίζουν άριστη ανταπόκριση στην θεραπεία με Laser. Η ολική εξάλειψή τους, παρατηρείται μετά από 3-4 θεραπείες. Η κάθε θεραπεία, πραγματοποιείται ανά 6-8 εβδομάδες. Πριν την θεραπεία, το δέρμα καθαρίζεται και απλώνουμε αναισθητική κρέμα η οποία παραμένει στο δέρμα για 1 ώρα περίπου για να έχουμε μία ανώδυνη θεραπεία.

Αμέσως μετά την θεραπεία, υπάρχει ήπια ερυθρότητα η οποία διαρκεί από 1-3 ημέρες. Στην συνέχεια, έχουμε απολέπιση-απόπτωση της ανεπιθύμητης φθαρμένης επιδερμίδας, η οποία διαρκεί από 1-5 ημέρες. Το νέο δέρμα είναι ροδαλό, για 2-7 ημέρες, ανάλογα με την ένταση της θεραπείας, και βαθμιαία ανακτά το φυσικό του χρώμα. Μέτα το τέλος των θεραπειών, συστήνεται προστασία από την έκθεση στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 50 +.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Όταν όμως οι μελαγχρωματικές βλάβες εντοπίζονται βαθιά μέσα στο δέρμα τότε ονομάζεται Μέλασμα. Η εμφάνισή του, είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού έκθεσης χωρίς προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία, τον τύπο δέρματος, την επίδραση των ορμονών και την μακροχρόνια επίδραση ήπιων ερεθιστικών παραγόντων.

Στην πρώτη επίσκεψη, θα γίνει καταγραφή και αξιολόγηση του βάθους της μελάγχρωσης στο δέρμα, αν είναι σε ενεργή φάση επέκτασης και την ύπαρξη φλεγμονής με την βοήθεια της Ψηφιακής Δερμοανάλυσης VISIA. Η εξέταση του δέρματος του προσώπου με το VISIA, θα αναδείξει και θα καταγράψει την επέκταση του προβλήματος, στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και έτσι θα οργανώσουμε το πλάνο της θεραπείας, σύμφωνα με το βάθος του προβλήματος.

Οι αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζουμε είναι: