Ραγάδες

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

Οι Ραγάδες ή Ραβδώσεις είναι εσωτερικές ουλές στο δέρμα. Είναι ψηλαφητές ή εμβυθυσμένες γραμμές ατροφικού ερυθρού δέρματος, οι οποίες αργότερα γίνονται λευκές και γυαλιστερές.

Οι κυριότερες αιτίες που τις προκαλούν είναι:

-Η αύξηση Βάρους
-Η απότομη αύξηση Ύψους
-Η αύξηση Μυϊκής Μάζας

Οι Ηλικίες και Καταστάσεις που εμφανίζονται συχνότερα είναι:

-Η Εφηβεία σε περίπτωση απότομης λήψης Ύψους ή και Βάρους
-Κατά τη διάρκεια της Κύησης και της Γαλουχίας .
-Έντονη αύξηση Μυϊκής Μάζας από την Άρση Βαρών.

Η συνηθέστερες περιοχές εμφάνισης τους είναι:

-Η Κοιλιά
-Οι Μαστοί
-Οι Γλουτοί
-Τα Μπράτσα
-Οι Μηροί
-Οι Βουβωνικές περιοχές κ.α.

Μια ποιο σπάνια πιθανή αιτία εμφάνισής τους, αποτελούν το σύνδρομο Marfan και το σύνδρομο Cushing. Ακόμα ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν από την παρατεταμένη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών, ειδικά αν γίνεται κλειστή περίδεση. Οι ραγάδες θεραπεύονται ευκολότερα όταν είναι σε πρώιμο στάδιο και έχουν κόκκινο χρώμα. Απαραίτητη είναι η λεπτομερής λήψη ιστορικού και καταγραφή πιθανής φαρμακευτικής αγωγής καθώς και η ενδελεχής εξέταση, καταγραφή, και σταδιοποίηση τους. Η ηλεκτρονική δερματοσκόπιση, σχεδόν πάντα, αποκαλύπτει κατεστραμμένες δεσμίδες ινών Ελαστίνης και Κολλαγόνου. Η καταγραφή τους γίνεται με το σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπισης FotoFinder.

Η ηλεκτρονική καταγραφή των Ραγάδων αποτελεί μια βάση δεδομένων, που μας επιτρέπει τη σύγκριση και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μετά από κάθε θεραπεία. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι αυτή του LASER. Για να είναι η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα, με κλειστή περίδεση για περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε το κατάλληλο Laser, με τις ασφαλείς και ενδεδειγμένες παραμέτρους ενέργειας, ανάλογος της περιοχής και την έκταση των ραγάδων, για την ασφαλή και αποτελεσματική απομάκρυνση των κατεστραμμένων δεσμίδων ινών Κολλαγόνου και Ελαστίνης και την αντικατάσταση τους με νέες.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Οι αποτελεσματικές θεραπείες που εφαρμόζουμε είναι:

-Laser eCO2 και Laser Fraxel Dual re:store για την ασφαλή απομάκρυνση των Ραγάδων

-Το Exilis Elite και Μεσοθεραπεία για την αποτελεσματική ενεργοποίηση παραγωγής Νέου Κολλαγόνου και Ελαστίνης.

Μετά το πέρας της θεραπείας με Laser, εφαρμόζουμε αναπλαστική κρέμα για την άμεση υποχώρηση της ερυθρότητας, και του ερεθισμού. Οι τοπικές θεραπείες συνεχίζονται στο σπίτι, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό, να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες μετά το μπάνιο, όχι μόνο για αποθεραπεία άλλα και για πρόληψη. Στο ιατρείο μας επίσης έχουμε δει σημαντική βελτίωση με τις ειδικές τοπικές θεραπείες.