ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Η λέξη Αλλεργία είναι Ελληνική και προέρχεται από την έκφραση ‘Άλλο Έργο’,
και χαρακτηρίζει την αντίδραση του οργανισμού σε ένα παθογόνο ή μη παθογόνο παράγοντα.

 

Αναφέρονται 4 τύποι αλλεργικής αντίδρασης κατά Coombs και Gell, σύμφωνα με τους οποίους οι τρεις αφορούν αλλεργική αντίδραση μέσω των αντισωμάτων που  κυκλοφορούν στο αίμα, και στο τέταρτο τύπο ο οποίος είναι η άμεση κυτταρική αντίδραση, η αλλεργική αντίδραση προκαλείτε μέσω των λεμφοκυττάρων.

 

Οι Αλλεργίες είναι συχνές και μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες όπως ο Ήλιος, χημικό συστατικό, μέταλλο π.χ. Νίκελ, τρόφιμο, φάρμακο, φυτό, σκόνη, δήγματα εντόμων (Κουνούπια, Σφίγγες , Μέλισσες) ή κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί π.χ. κάποια φύκια ή μέδουσες.
Ένας κοινός μηχανισμός δράσης στις αλλεργικές αντιδράσεις είναι η απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό.

 

Κάποιες μορφές αλλεργίας μπορεί να είναι κληρονομικές.

 

Συμπτώματα

 

Τα Συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός, το αίσθημα καύσου, ο πόνος, το οίδημα, στο αγγειοοίδημα υπάρχει η πιθανότατα με την απόφραξη τον αεραγωγών η διακοπή της αναπνοής.

 

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΝΙΔΩΣΗ

 

Η Οξεία και η Χρόνια κνίδωση αντίστοιχα, μπορεί να προκληθούν από το νερό, την άσκηση, τον ήλιο, το άγχος, κάποιο φάρμακο π.χ. αντιπυρετικά ή αντιβιοτικά, τρόφιμο πχ. γάλα, αυγό, ξηρός καρπός, θαλασσινό.

 

Ο Δερμογραφισμός είναι ένα κλινικό χαρακτηριστικό της αλλεργικής κνίδωσης.

 

Ακόμα αιτία αλλεργικής κνίδωσης μπορεί να αποτελέσουν κάποια προβλήματα υγείας
π.χ. ψυχικές παθήσεις, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

 

Στο Athens South

 

Ο Δερματολόγος Νεκτάριος Λογαράς, με δεκαοκταετή εμπειρία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με ιατρικό εξοπλισμό αιχμής, μετά από την λήψη λεπτομερούς ιστορικού, πραγματοποιείται ψηφιακή απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας, εξατομικεύοντας την θεραπεία για το κάθε περιστατικό.

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι χρήσιμος και πραγματοποιείται όπου απαιτείται.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Οι θεραπείες ποικίλουν από την βαρύτατα της κάθε κατάστασης, και μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικές αγωγές, ενδομυϊκές αγωγές, ή και ενδοφλέβιες αγωγές με  παρακολούθηση.

 

Η συνηθέστερες συνδυασμοί φαρμάκων είναι τα αναλγητικά, τα αντιισταμινικά, τα κορτικοστεροειδή, και η Επινεφρίνη σε περιπτώσεις αλλεργικού σοκ, για καρδιαγγειακή αναζωογόνηση.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητα και τα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση λοιμώξεων που συνυπάρχουν ή είναι επίκτητες .

 

Οι ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντιδράσεις, αλλεργικού αναφυλακτικού σοκ συστήνεται να έχουν μαζί τους πάντα προ γεμισμένη ένεση Αδρεναλίνης.
Ο καθορισμός του αιτιολογικού παράγοντα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αποφυγή νέου επεισοδίου αλλεργίας.

 

Ακόμα συστήνεται η αποφυγή της ψυχικής και σωματικής έντασης.

 

Η Δίαιτα από ισταμινο-απελευθερωτικές τροφές όπως τα θαλασσινά, το χοιρινό, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά , ορισμένα φρούτα όπως τα ακτινίδια και οι φράουλες, και φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη, συστήνονται ως μέτρα προφύλαξης από ασθενής μετά από ένα επεισόδιο Αλλεργικής Κνίδωσης για ορισμένο χρόνο.