Δερματικά Νοσήματα και Παθήσεις του Πρωκτού

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

Η περιοχή του πρωκτού είναι ευαίσθητη και συχνά πλήττεται από διάφορες Παθήσεις – Νοσήματα. Συχνά η διάγνωση και η θεραπεία αργούν λόγο της δικαιολογημένης συστολής που νιώθει ο ασθενής για να μιλήσει και να εξεταστεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Σημαντικό ρόλο για να αποφασίσει κάποιος να εξεταστεί, είναι να νιώσει άνετα, δεν θα κριθεί από τον ιατρό του.

Τα Συχνότερα από αυτά τα νοσήματα είναι:

-Κνησμός
Κονδυλώματα
-Ραγάδα Δακτυλίου πρωκτού
-Aιμορροΐδες
-Κύστη Κόκκυγα – δερματικά συρίγγια
Διαπυητική Υδρωταδενίτιδα
-Ατοπική – Αλλεργική, Ερεθιστική Δερματίτιδα
Ψωρίαση
-Ψώρα
-Λειχήνας
Μυκητιάσεις (Παράτριμμα)

ΚΝΗΣΜΟΣ (ANAL PRURITUS)

Ο κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.
Οι συχνότερες από αυτές είναι:

-Ο ελλιπής καθαρισμός
-Ο υπερβολικός καθαρισμός
-Μόλυνση από Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα
-Φάρμακα
-Διατροφή

Η κατάλληλη προστασία του ευαίσθητου δέρματος της περιοχής του πρωκτού είναι πλύσιμο με χλιαρό νερό και ελαφρύ σαπούνι, χωρίς αρώματα, και χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό, μετά από κάθε κένωση, και σκούπισμα ταμποναριστά με μαλακή βαμβακερή πετσέτα.

ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ (ANAL FISSURE)

Τι είναι

Η Ραγάδα στον πρωκτό είναι μια επώδυνη πληγή στον βλεννογόνο του σφιγκτήρα, και συνδέεται με την δυσκοιλιότητα.

Που εντοπίζεται

Αν παρομοιάσουμε τον σφικτήρα του πρωκτού με ένα ρολόι, το 12 είναι πάνω και το 6 είναι κάτω, η ραγάδα εντοπίζετε στη 6ή και 12ή ώρα δηλαδή στο πάνω ή στο κάτω μέρος του δακτυλίου του σφικτήρα, και δημιουργείται μετά από μια κένωση με σκληρά κόπρανα. Αιμορραγεί, και προκαλεί έντονο, οξύ, πόνο και ανησυχία, γιατί λανθασμένα συνδέεται με εσωτερική αιμορραγία Το αίμα είναι φρέσκο κόκκινο και είναι ορατό στην τουαλέτα και στο σκούπισμα. Ο πόνος συνεχίζει και μετά την κένωση, και εντείνετε στην καθιστή θέση. Ακολουθεί φλεγμονή, και αν δεν βελτιωθεί η διατροφή, και δεν θεραπευτεί η δυσκοιλιότητα, με τη χορηγήσει φαρμακευτικής αγωγής, αιμορραγεί ξανά μετά από κάθε κένωση.

Τι την προκαλεί

Το συχνότερο αίτιο είναι η δυσκοιλιότητα. Το συχνότερο αίτιο της δυσκοιλιότητας είναι το στρες. Το έντονο άγχος -στρες , η αλλαγή διατροφής, πτωχή σε φυτικές ίνες, η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού, καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, προκαλούν την δυσκοιλιότητα, και η δυσκοιλιότητα (σκληρά κόπρανα) προκαλεί την δυσάρεστη και επώδυνη ραγάδα πρωκτού.

Άλλοι προκλητικοί παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη ραγάδα πρωκτού είναι:

-Πρωκτική Επαφή, χωρίς τη χρήση λιπαντικού
-Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα (Έρπης, Σύφιλη, Γονόρροια, Χλαμύδια, HIV), για να αποφευχθούν θα πρέπει πάντα να γίνεται χρήση προφυλακτικού.
-Καρκίνος του πρωκτού, (συνήθως από κονδυλώματα).

Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού

Η δακτυλική εξέταση θα επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για ραγάδα δακτυλίου ή όχι. Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα δοθούν διατροφικές συμβουλές, για να είναι τα κόπρανα μαλακά. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα όπως, δαμάσκηνα, ακτινίδια, λαχανικά, και αποφυγή τροφών που ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως, ρύζι, μπανάνα, κ.α. Η φαρμακευτική αγωγή εκτός τα παυσίπονα, περιλαμβάνει λακτουλόζη, και τοπικές αλοιφές για την καταπολέμηση της φλεγμονής, και επουλωτικές για ταχεία επούλωση. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντικό να γίνετε μετά από κάθε κένωση με άφθονο χλιαρό νερό και αντισηπτικό – απολυμαντικό σαπούνι, και σκούπισμα ταμποναριστά με μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Εάν δεν γίνει η απαραίτητη πρόληψη και θεραπεία (Το άγχος ίσως με τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχίατρου, η δυσκοιλιότητα ίσως με τη βοήθεια Γαστρεντερολόγου) το πρόβλημα ενδέχεται να παραμείνει για χρόνια και ίσως να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ (HEMORRHOIDS)

Η Αιμορροΐδες είναι μικρά ογκίδια στον πρωκτό γεμάτα με αίμα. Πριν να διογκωθούν, είναι μικρά αγγεία και υπάρχουν σε όλους. Η Αιμορροΐδες συνδέοντα άμεσα με την δυσκοιλιότητα, και μεγαλώνουν από την συνεχόμενη και έντονη προσπάθεια, για αφόδευση. Βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής με συστηματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, κατανάλωση 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως, λήψη λακτουλόζης, θεραπεύεται η δυσκοιλιότητα, άρα και η αίτια που προκαλεί τις αιμορροΐδες. Όταν πρωτοεμφανίζονται και είναι μικρές είναι ευκολότερο να θεραπευτούν με την αλλαγή της διατροφής, και τη λήψη διοσμίνης. Χωρίς την θεραπεία της δυσκοιλιότητας οι αιμορροΐδες ενδέχεται να μεγαλώσουν, να αιμορραγήσουν, και για την θεραπεία τους να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.

ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΑ (PILONIDAL ABSCESS)

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία κύστη μέσα στο δέρμα, στο τελευταίο στρώμα το υποδόριο, στο άνω μέρος της μεσογλουτιαίας πτυχής. Περιέχει τρίχες και συχνά μετά την εφηβεία φλεγμαίνει και μολύνεται. Η αιτίες της φλεγμονής είναι η παρουσία των τριχών, η καθιστική ζωή, η τριβή του δέρματος, και η παχυσαρκία. Όταν φλεγμαίνει προκαλεί έντονο πόνο, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα. Παράγεται πύο και άλλα υγρά τα οποία διαρρέουν στην επιφάνεια του δέρματος . Η κύστη κόκκυγα προσβάλλει συχνότερα νέους και συνήθως άντρες με αυξημένη τριχοφυΐα σε αυτό το σημείο, και συχνότερα τα επαγγέλματα που απαιτούν καθιστική στάση. Όταν είναι φλεγμονώδης και επώδυνη χορηγείται αντιβίωση και όταν η φλεγμονή παρέλθει προγραμματίζεται ραντεβού για την θεραπεία της.

Θεραπεία με laser eCO2 (Χωρίς νυστέρι)

Το laser διοξειδίου του άνθρακα eCO2 είναι μια άριστη φωτοθερμική μέθοδος καθαρισμού και αναίμακτης διατομής. Είναι αποτελεσματικό με ελάχιστη αιμορραγία και χωρίς μετεγχειρητικό οίδημα και επιμολύνσεις. Τo laser eC02 (Διοξείδιο του Άνθρακα) έχει το πλεονεκτικά του μικρού χρόνου αποθεραπείας, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, και η πιθανότατα να επανεμφανιστεί η κύστη σχεδόν εκμηδενίζεται.

Θεραπεία και πρόληψη με laser Alexandrite και Ndyag laser (Laser Αποτριχώσης)

Τα laser Alexandrite και Ndyag είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης. Η διαφορά τους είναι ότι το Ndyag μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μαυρισμένο δέρμα. Στην περίπτωση της κύστης κόκκυγα η αποτρίχωση με Laser λειτουργεί σαν πρόληψη. Kάνοντας Laser αποτρίχωση σε αυτό το σημείο, μετά από θεραπεία της κύστης με laser eCO2 ή χειρουργικά, μηδενίζουμε την πιθανότητα υποτροπής, και επανεμφάνισης της φλεγμονής και του πόνου σε άλλη περιοχή αφού αφαιρείται μόνιμα η τρίχα που είναι η αιτία της εμφάνιση της.

Για να πέτυχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς επανέκφυση των τριχών θα χρειαστούν 5 με 7 συνεδρίες ανά 40 ημέρες.

H εμπειρία του γιατρού πάνω σε αυτό το θέμα

Dr. N. Logaras MD
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Laser Δερματοχειρουργός

Aπόφοιτος των Πανεπιστήμιων Nottingham και Birmingham Αγγλίας.

-Πτυχίο Ιατρικής, Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, The University of Nottingham, UK.
-Πτυχίο Ιατρικής Βιοχημείας, Bachelor of Science (Medical Biochemistry), The University of Birmingham, UK

Μετεκπαιδευθείς στο Miami Conventional Center από το American Academy of Dermatology στο Μαϊάμι των Η.Π.Α., καθώς και στο International Center of Lutronic, using Laser Systems for Medical and Cosmetic Applications, στη Σεούλ της Νοτιάς Κορέας.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

-Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιδιωτικό Ιατρείο – Athens South Dermatology & Laser Center, Άλιμος
-Ειδικότητα Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-τ. Ιατρός, Royal Derby | Derby Teaching Hospitals NHS Foundation TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Taunton and Somerset Hospital NHS Trust-Musgrove Park, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Worthing and Southlands Hospitals NHS TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Queen Alexandra Hospital, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Portsmouth Hospital NHS Trust, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust, Αγγλία

Είναι μέλος των ιατρικών Εταιριών.

-Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής Αισθητικής Δερματολογίας και Laser, παρακολουθώντας τα συνέδρια της από το 2010.
-American Academy of Dermatology.
-Ελληνική Δερματολογική – Αφροδισιολογική Εταιρία
-American Society for Laser Medicine and Surgery
-European Society for Cosmetic and Aesthetic Dermatology

18 Χρόνια ιατρική εμπειρία.

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431