Γυροειδής Αλωπεκία (Τριχοφάγος)

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

Τι είναι:

Η λέξη Αλωπεκία σημαίνει “απώλεια του τριχωτού της κεφαλής” και η λέξη Γυροειδής σημαίνει “στρογγυλά”. Η Γυροειδής Αλωπεκία (ΓΑ) είναι μια συχνή, παθολογική, αυτοάνοση, μη μεταδοτική νόσος, που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια τριχών. Η ΓΑ μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, όπως το Τριχωτό της Κεφαλής, Γένια, Βλεφαρίδες, Φρύδια, ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα, έχουμε τριχοφυΐα. Η συχνότητα ανέρχεται από 1% με 2 % του γενικού πληθυσμού. Τα παιδιά και οι έφηβοι πλήττονται συχνότερα ενώ είναι το ίδιο συχνή και στα δυο φύλα. Η ένταση της τριχόπτωσης ποικίλη, μπορεί να αρχίσει με αργούς ρυθμούς ή να επεκταθεί ραγδαία, όπως και το μέγεθος της προσβεβλημένης περιοχής, μπορεί να αρχίσει σε μέγεθος μικρού κέρματος και με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς να επεκταθεί.

Τι την προκαλεί:

Ένας συνδυασμός γονίδιων προδιαθέτει σε αλωπεκία. Τα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν το σώμα μας από βακτήρια και ιούς επιτίθονται στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα την πτώση των τριχών. Ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει όλα τα γονίδια που προδιαθέτουν στην ΓΑ.

Κάποιοι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι

-Ιογενείς λοιμώξεις
-Ψυχολογικό στρες
-Τραύματα

Επίσης κάποιοι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν υπάρχει μέλος της οικογένειας με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως:

-Ρευματοειδής Αρθρίτιδα,
-Ερυθηματώδης Λύκος,
-Διαβήτης Τύπου Ι,
-Οι ασθένειες του Θυρεοειδούς, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΓΑ.

Συμπτώματα / Μορφές:

Η μορφές είναι

-Η ολική
-Η καθολική
-Οι βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσει στα νυχιά.

Στην ολική η ΓΑ προσβάλει ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Στην καθολική μορφή έχουμε απώλεια τριχών από ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και από όλο το σώμα. Οι αλλαγές στα νύχια ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη διάσπαση των νυχιών, την τραχύτητα, αλλά και γραμμώσεις από την βάση ως την άκρη των νυχιών. Συνήθως τα σημεία που χάνονται οι τρίχες (πλάκες) είναι ασιμπτωματικά ή να παρουσιάζουν μικρής έντασης κνησμού ή πόνου. Οι τρίχες εμφανίζονται λεπτές με την χαρακτηριστική όψη θαυμαστικού αφού λεπταίνουν στη ρίζα. Με το τεστ έλξης οι τρίχες αποκολούνται εύκολα και στην επανέκφυση ενδέχεται κάποιες να είναι λευκές.

Θεραπεία:

Η Γυροειδής Αλωπεκία χωρίς θεραπεία, επιβαρύνει την κοινωνική και ψυχολογική υγειά του ασθενούς. Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα αφού το ανοσοποιητικό σύστημα, λανθασμένα, αναγνωρίζει ως εχθρικά, και για αυτό επιτίθεται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα την πτώση των τριχών.

Θεραπεία υποκείμενων νοσημάτων:

Πριν από κάθε θεραπεία της ΓΑ είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύσουμε νοσήματα που ενδέχεται να συνυπάρχουν όπως: Μυκητιάσεις, Θυρεοειδοπάθειες κ.α. που χωρίς θεραπεία επηρεάζουν αρνητικά τη ΓΑ.

Κορτικοστεροειδή:

Στους ενήλικες ασθενείς εγχέουμε τοπικά στη βλάβη, όταν έχουμε εκτεταμένη βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής ή στο πρόσωπο με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα Τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας τα χρησιμοποιούμε ευρέως, ειδικά στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Αποφεύγουμε τα κορτικοστεροειδή από το στόμα λόγο των παρενεργειών, της περιορισμένης αποτελεσματικότητας, αλλά και της υποτροπής όταν τα σταματήσουμε.

Ανθραλίνη:

Η Ανθραλίνη είναι μια μορφή τοπικής ανοσοτροποποιητικής θεραπείας η οποία αλλάζει την ανοσολογική λειτουργεία του δέρματος. Την εφαρμόζουμε για 20 – 60 λεπτά και την ξεπλένουμε.

Μινοξιδίλη:

Η Μινοξιδίλη χρησιμοποιείτε για την τριχόπτωση στους ενήλικους αλλά και στα παιδιά , με πολύ καλά αποτελέσματα για πάνω από 20 χρόνια. Συνήθως την χρησιμοποιούμε μαζί με τοπικά κορτικοστεροειδή ή ανθραλίνη.

Τοπική Ανοσοθεραπεία:

Επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοάνοσο νόσημα προτείνεται η θεραπεία με τοπικά ανοσοθεραπευτικά DPCP, SADBE με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Η αποτελεσματικότερη μορφή ανοσοθεραπείας είναι η τοπική ευαισθητοποίηση με (DPCP) ή (SADBE). Η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία και χρησιμοποιείτε για πάνω από 30 χρόνια.

Αυξητικοί Παράγοντες:

Η Θεραπεία της τριχόπτωσης με Αυξητικούς Παράγοντες γίνεται σε συνδυασμό επικουρικά με άλλες θεραπείες για να συντηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε γρήγορα τα τριχοθυλάκια, με πολύ καλά αποτελέσματα.

H εμπειρία του γιατρού πάνω σε αυτό το θέμα

Dr. N. Logaras MD
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Laser Δερματοχειρουργός

Aπόφοιτος των Πανεπιστήμιων Nottingham και Birmingham της Αγγλίας.

-Πτυχίο Ιατρικής, Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, The University of Nottingham, UK.
-Πτυχίο Ιατρικής Βιοχημείας, Bachelor of Science (Medical Biochemistry), The University of Birmingham, UK

Μετεκπαιδευθείς στο Miami Conventional Center από το American Academy of Dermatology στο Μαϊάμι των Η.Π.Α., καθώς και στο International Center of Lutronic, using Laser Systems for Medical and Cosmetic Applications, στη Σεούλ της Νοτιάς Κορέας.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

-Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιδιωτικό Ιατρείο – Athens South Dermatology & Laser Center, Άλιμος
-Ειδικότητα Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-τ. Ιατρός, Royal Derby | Derby Teaching Hospitals NHS Foundation TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Taunton and Somerset Hospital NHS Trust-Musgrove Park, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Worthing and Southlands Hospitals NHS TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Queen Alexandra Hospital, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Portsmouth Hospital NHS Trust, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust, Αγγλία

Είναι μέλος των ιατρικών Εταιριών.

-Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής Αισθητικής Δερματολογίας και Laser, παρακολουθώντας τα συνέδριά της από το 2010.
-American Academy of Dermatology.
-Ελληνική Δερματολογική – Αφροδισιολογική Εταιρία
-American Society for Laser Medicine and Surgery
-European Society for Cosmetic and Aesthetic Dermatology

20 Χρόνια ιατρική εμπειρία.

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431

REVIEWS

Αξιολογήσεις και σχόλια