Τριχόπτωση για Γυναίκες
Πριν & Μετά

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

BEFORE

AFTER

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι δερματολογική πάθηση που με τη σωστή θεραπεία αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία απώλειας μαλλιών, αφού πάσχουν 98 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση και 70 στις 100 γυναίκες με τριχόπτωση. Η χαρακτηριστική της εικόνα είναι η κατανομή διάχυτης αραίωσης η οποία πλήττει άνδρες, γυναίκες, και εφήβους. Χωρίς θεραπεία τα άτομα με Ανδογενετική Αλωπεκία υφίστανται σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και στην ψυχολογία τους.
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) στο δερματολογικό ιατρείο Athens South αντιμετωπίζεται από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Δερματολόγο Νεκτάριο Λογαρά ακολουθώντας εξατομικευμένα πρωτόκολλα, διαθέτοντας τον ποιο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Τα μαλλιά δεν χάνονται μοιραία, και η εμφύτευση μπορεί να αποφευχθεί, με τη πρόληψη.
Η αιτιολογία της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας είναι πολυπαραγοντική και πολυγονιδιακή. Ο μεταβολισμός και οι υποδοχείς των ανδρογόνων διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ακόμα έχει επιβεβαιωθεί η δράση της διυδροτεστοστερόνης (DHT) και των ενζύμων (5α αναγώγαση – Ι και ΙΙ), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς την εμφάνιση της νόσου.
Η αραίωση διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς έχει διαφορετική κλινική εικόνα και τα πρότυπα κατανομής της αραίωσης είναι διαφορετικά. Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της σωστά παραμετροποιημένης, και εξατομικευμένης θεραπείας, με εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευση και θεραπεία νόσων όπως Θυρεοειδοπάθειες, εμποδίζουν και περιορίζουν την ραγδαία εξέλιξη της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΓΑ).
Η ΑΓΑ οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων σε γενετικά προδιατεθειμένους τριχικούς θυλάκους. Η καυκάσια φυλή έχει την υψηλότερη συχνότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φυλές. Η σοβαρότητα και η συχνότητα αυξάνεται με την πάροδο των ετών. Στην ηλικία των 70 ετών το 80 % των ανδρών κα το 45% των γυναικών παρουσιάζει ΑΓΑ.
Μεγάλος αριθμός παιδιών παρουσιάζουν πρώιμα στάδια ΑΓΑ στην εφηβεία. Η μέση ηλικία έναρξης για τα αγόρια είναι τα 14 έτη ενώ για τα κορίτσια τα 15 έτη.


Αιτιολογία της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας Στις Γυναίκες – Κορίτσια
Όπως και στους άνδρες έτσι και στις γυναίκες η συχνότητα της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΓΑ) αυξάνει με την ηλικία. Η κληρονομική επίπτωση σε γυναίκες με ΑΓΑ ανέρχεται σε ποσοστό 54% όταν έχουν συγγενείς γυναίκες πρώτου βαθμού που πάσχουν από ΑΓΑ.
Τα ανδρογόνα δεν αποτελούν τον μόνο αιτιολογικό παράγοντα. Ένα μικρό ποσοστό μόνο γυναικών με υπερανδρογοναιμία πάσχουν από ΑΓΑ. Στις γυναίκες με υπερανδρογοναιμία η κατανομή της αραίωσης μπορεί να παίρνει την μορφή ανάλογη με αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες με σημεία υπερανδρογονισμού παρουσιάζουν, δασυτριχισμό, διαταραχές έμμηνου ρήσεως, ακμή, σμηγματόρροια, παχυσαρκία, και υπογονιμότητα.
Ο Υπερανδρογονισμός δεν σημαίνει πάντα και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στις αιματολογικές εξετάσεις.
Το πρότυπο της αραίωσης στις γυναίκες με ΑΓΑ είναι διαφορετικό από αυτό των ανδρών.
Οι διαφορές στην κλινική εμφάνιση αντανακλούν προφανώς την παρουσία στις γυναίκες χαμηλότερων επιπέδων ανδρογόνων, χαμηλότερων επίπεδων 5α – αναγωγάσης (3 – 3,5 φορές χαμηλότερα επίπεδα στη μετωπιαία χώρα των γυναικών από των ανδρών) και υψηλότερων επίπεδων αρωματάσης (6 φορές υψηλοτέρα επίπεδα στη μετωπιαία και 4 φορές στην ινιακή χώρα των γυναικών από των ανδρών).
Επίσης η εμμηνόπαυση αποτελεί μια ιδιαίτερη κατάσταση για της γυναίκες. Είναι μια κατάσταση σχετικού υπερανδρογονισμού καθώς παύει η έκκριση των ισχυρών φυσικών αντιανδρογόνων (προγεστερόνη και οιστρογόνα) ενώ διατηρείται η έκκριση των προανδρογόνων (Δ4 ανδροστενδιόνη και θειική δευδροεπιανδροστερόνη).
Εκτός από την εμμηνόπαυση διαταραχές στον κύκλο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το φυσιολογικό κύκλο της τρίχας. Ακόμα η εγκυμοσύνη και η γαλουχία επηρεάζουν σημαντικά. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κορτικοστεροειδών μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την τριχόπτωση.


Όπως και στους άνδρες, παθήσεις του θυρεοειδούς ή του παραθυρεοειδούς αδένα, καθώς και χρόνιες ασθένειες όπως η αναιμία έλλειψη σιδήρου, ή μη ισορροπημένη διατροφή έλλειψη βιταμινών, ο διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, η γηροειδής αλωπεκία, αλλά και ασθένειες του δέρματος όπως οι μυκητιάσεις μπορούν να επιφέρουν και να επιδεινώσουν την τριχόπτωση.
Άλλες αιτίες τριχόπτωσης:
-Κάποια χτενίσματα όπως η αλογοουρά, κότσος, και οι πλεξούδες με το έντονο τράβηγμα μπορεί να επιφέρουν τριχόπτωση.
-Επίσης περιποιήσεις κομμωτηρίου όπως περμανάντ, ισιωτικές, βαφές και χρήση οξυζενέ μπορεί να επιδεινώσουν την τριχόπτωση.
-Τριχοτιλλομανία είναι όταν το παιδί ή ο ενήλικας τραβάνε και ξεριζώνουν από το τριχωτό της κεφαλής ή από το σώμα τις τρίχες τους, σε αυτή την ασθένεια υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο.
Διάγνωση Και Θεραπεία Τριχόπτωσης
Στο Δερματολογικό ιατρείο Athens South η διάγνωση και η θεραπεία διεξάγεται πάντα και μόνο από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ιατρό Δερματολόγο Dr Νεκτάριο Λαγαρά (MD).
1. Βήμα Πρώτο – Ψηφιακή Τριχοσκόπηση
Το Ψηφιακό Τριχοριζόγραμμα FotoFinder trichoscale είναι χρήσιμο για να διαφοροδιαγνώσουμε άλλες αιτίες απώλειας και αραίωσης τριχών. Ακόμα το Ψηφιακό Τριχοριζόγραμμα είναι χρήσιμο για να εκτιμήσουμε την εξέλιξη και να αξιολογήσουμε την θεραπεία.
-Είναι ανώδυνο σε αντίθεση με το παραδοσιακό τριχοριζόγραμμα και χωρίς απώλεια τριχών.
-Υπολογίζει τον αριθμό, την πυκνότητα και τη φάση (αναγενή, καταγένη, τελογενή) των τρίχων.
-Παρέχει ακριβή προσωποποιημένη αναφορά PDF, Αρχειοθέτηση, και εκτύπωση των αποτελεσμάτων.


2. Βήμα Δεύτερο – Εργαστηριακός Έλεγχος
Σε γυναίκες, άνδρες, και παιδιά για αποκλεισμό ή επιβεβαίωση και θεραπεία ασθενειών σχετιζόμενων με τριχόπτωση.
Σε γυναίκες με σημεία υπερανδρογονισμού συστήνουμε εργαστηριακό έλεγχο για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή καθυστερημένης έναρξης συγγενή υπερπλασία των επινεφρίδιων.
3. Βήμα Τρίτο – Συνταγογράφηση
Παραμετροποίημενη σύμφωνα με τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα. Εξατομικευμένη σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, την συννοσηρότητα, την ικανότητα συμμορφώσεις ως προς την αγωγή, αλλά και την αξιολόγηση προηγουμένων θεραπειών.
Η Συνταγογράφηση τοπικών, και από του στόματος, εγκεκριμένων και αποτελεσματικών φαρμακευτικών συνδυασμών, όπως Μινοξιδίλη, Φιναστερίδη, κ.α. για την πρόληψη αλλά και για την αναστροφή της τριχόπτωσης, επανέκφυση νέων τριχών και διατήρησης του αποτελέσματος ευ όρου ζωής.
4. Βήμα Τέταρτο -Θεραπεία (PRP) Αυτόλογων Αυξητικών παραγόντων με το Αυτόματο σύστημα πολλαπλής εγχύσης HYCOOX injector
Το πρωτοπόρο πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα αυτόματο σύστημα HYCOOX Multi Suction Injector είναι το τελευταίο επίτευγμα της τεχνολογίας στο χώρο της αυτόματης πολλαπλής έγχυσης για το τριχωτό της κεφάλης.
Σε αντίθεση με της παραδοσιακές τεχνικές (Σύριγγες, Πιστόλια , Στυλό).
-Είναι εντελώς ανώδυνο.
-Είναι Ακριβής στην ποσότητα του πλάσματος που εγχέεται στην περιοχή του τριχωτού.
-Χωρίς διαρροές.
-Είναι Ακριβής στο βάθος του δέρματος όπου θα πρέπει να πάει το πλάσμα.
-Επιτρέπει μια απολύτως ασφαλή και γρήγορη Θεραπεία.
-Μετά από διπλή φυγοκέντρηση το πολύτιμο πλάσμα, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες με Αυξητικές και Αναπλαστικές ιδιότητες, με την απαραίτητη προσθήκη ειδικών ενεργοποιητών, εγχέεται στο τριχωτό, επιτυγχάνοντας ενδυνάμωση, αξιοποιώντας τους ανανεωτικούς μηχανισμούς του ιδίου μας του οργανισμού, αφού αποκαθίσταται η λειτουργεία των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα την επανέκφυση νέων μαλλιών αλλά και διατήρηση του αποτελέσματος ευ όρου ζωής.

H εμπειρία του γιατρού πάνω σε αυτό το θέμα
Dr. N. Logaras MD
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Laser Δερματοχειρουργός
Aπόφοιτος των Πανεπιστήμιων Nottingham και Birmingham της Αγγλίας.
-Πτυχίο Ιατρικής, Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, The University of Nottingham, UK
-Πτυχίο Ιατρικής Βιοχημείας, Bachelor of Science (Medical Biochemistry), The University of Birmingham, UK
Μετεκπαιδευθείς στο Miami Conventional Center από το American Academy of Dermatology στο Μαϊάμι των Η.Π.Α., καθώς και στο International Center of Lutronic, using Laser Systems for Medical and Cosmetic Applications, στη Σεούλ της Νοτιάς Κορέας.
ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
-Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιδιωτικό Ιατρείο – Athens South Dermatology & Laser Center, Άλιμος
-Ειδικότητα Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-τ. Ιατρός, Royal Derby | Derby Teaching Hospitals NHS Foundation TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Taunton and Somerset Hospital NHS Trust-Musgrove Park, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Worthing and Southlands Hospitals NHS TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Queen Alexandra Hospital, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Portsmouth Hospital NHS Trust, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust, Αγγλία
Είναι μέλος των ιατρικών Εταιριών.
-Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής Αισθητικής Δερματολογίας και Laser, παρακολουθώντας τα συνέδριά της από το 2010.
-American Academy of Dermatology.
-Ελληνική Δερματολογική – Αφροδισιολογική Εταιρία
-American Society for Laser Medicine and Surgery
-European Society for Cosmetic and Aesthetic Dermatology
19 Χρόνια ιατρική εμπειρία.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431
