Κύστες Και Λιπώματα

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα:

-την επιδερμίδα
-το χόριο
-τον υποδόριο λιπώδη ιστό

Οι κύστες αναπτύσσονται στο χόριο, το ενδιάμεσο στρώμα του δέρματος. Οι κύστες και τα λιπώματα συχνά συγχέονται.

Οι κύστες και τα λιπώματα είναι μικρά ή μεγαλύτερα ογκίδια που εντοπίζονται μέσα στο δέρμα και θα πρέπει να διαγνωστούν σωστά γιατί η θεραπεία τους
ενδέχεται να διαφέρει.

Αναλόγως του ογκίδιού (αν είναι κύστη ή λίπωμα ) μπορεί να αφαιρεθούν χειρουργικά ή να θεραπευτούν με αντιβίωση ή παροχέτευση.

Ακόμα και όταν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για κύστη, η αντιμετώπιση της ενδέχεται να διαφέρει, από το εάν είναι σμηγματογόνος, με σκληρό ή μαλακό περιεχόμενο, από τον εντοπισμό, εάν φλεγμαίνει με υποτροπές, και εάν ενοχλεί στην καθημερινή λειτουργία ή αισθητική του ατόμου.

Οπότε η διάγνωση από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο μπορεί να αποτρέψει μη απαραίτητο χειρουργείο, και όταν το χειρουργείο είναι η καλύτερη λύση να γίνεται με γνώμονα την λιγότερο επεμβατική παρέμβαση, με τη χρήση τοπικής και όχι ολικής αναισθησίας, στο ιατρείο, και με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας, και χωρίς νοσηλεία με διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κύστες

Οι κύστες μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα και σταδιακά να μεγαλώσουν σε μέγεθος, και να μην υποστρέψουν εάν δεν θεραπευτούν σωστά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογος τον εντοπισμό τους, π.χ. σπονδυλική στήλη, ο υπέρηχος είναι χρήσιμος για να δούμε την έκταση τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγο κληρονομικότητας και αυξημένης έκκρισης σμήγματος κάποιο άτομο ενδέχεται να εμφανίσει πάνω από μια κύστη.

Ο κύριος λόγος της εμφανίσεις τους είναι η απόφραξη των τριχικών θυλάκων του δέρματος με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του περιεχομένου, που υπό κανονικές συνθήκες εκβάλει στην επιφάνεια του δέρματος, να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του.

Εάν υπάρχει φλεγμονή θα πρέπει να δώσουμε αντιβίωση και όταν η φλεγμονή παρέλθει θα πρέπει να αφαιρεθεί μαζί με το σάκο της για να μην ξαναδημιουργηθεί.

Λιπώματα

Τα λιπώματα αναπτύσσονται στο τελευταίο στρώμα του δέρματος, τον υποδόριο λιπώδη ιστό. Αρά είναι λίγο πιο βαθιά από τις κύστες και συνήθως πιο μαλακά στην πίεση. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και απεικονιστική εξέταση.

Ο λόγος της εμφάνισης τους ενδέχεται να είναι κληρονομικός ή να οφείλεται σε σύνδρομο. Ενώ σπανίως φλεγμαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρούνται γιατί ενδέχεται να πιέζουν κάποιο εσωτερικό όργανο ή να αποτελούν αισθητική επιβάρυνση.

Στο δερματολογικό ιατρείο Athens South τα ογκίδια του δέρματος εξετάζονται από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Δερματολόγο Δερματοχειρουργό Νεκτάριο Λαγαρά, με τη βοήθεια υψηλής ευκρίνειας απεικονιστικού συστήματος Foto Finder.

Κατόπιν προβαίνει στην κατάλληλη θεραπεία με Laser με γνώμονα την καλύτερη αποκατάσταση, χωρίς υποτροπές, ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας, αναίμακτα, ανώδυνα, και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Video Material

H εμπειρία του γιατρού πάνω σε αυτό το θέμα

Dr. N. Logaras MD
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Laser Δερματοχειρουργός

Aπόφοιτος των Πανεπιστήμιων Nottingham και Birmingham Αγγλίας.

-Εξειδίκευση στην Δερματοχειρουργική, Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-Εξειδίκευση στην Ψηφιακή Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση Σπίλων, Μονάδα Σπίλων και Μελανώματος, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-Πτυχίο Ιατρικής, Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, The University of Nottingham, UK

Μετεκπαιδευθείς στης θεραπείες αντιγήρανσης στο Miami Conventional Center από το American Academy of Dermatology στο Μαϊάμι των Η.Π.Α., καθώς και στο International Center of Lutronic, using Laser Systems for Medical and Cosmetic Applications, στη Σεούλ της Νοτιάς Κορέας.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιδιωτικό Ιατρείο – Athens South Dermatology & Laser Center, Άλιμος

-Ειδικότητα Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
-τ. Ιατρός, Royal Derby | Derby Teaching Hospitals NHS Foundation TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Taunton and Somerset Hospital NHS Trust-Musgrove Park, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Worthing and Southlands Hospitals NHS TRUST, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Queen Alexandra Hospital, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Portsmouth Hospital NHS Trust, Αγγλία
-τ. Ιατρός, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust, Αγγλία

Είναι μέλος των ιατρικών Εταιριών.

-Ελληνική Εταιρία Δερματοχειρουργικής Αισθητικής Δερματολογίας και Laser, παρακολουθώντας τα συνέδρια της από το 2010.
-American Academy of Dermatology.
-Ελληνική Δερματολογική – Αφροδισιολογική Εταιρία
-American Society for Laser Medicine and Surgery
-European Society for Cosmetic and Aesthetic Dermatology

18 Χρόνια ιατρική εμπειρία.

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431