ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ HPV

Κονδυλώματα: Παράγοντες Εμφάνισης και Θεραπεία

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

 

 

Τα κονδυλώματα HPV, είναι το συχνότερο Αφροδίσιο  Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (Σ.Μ.Ν.) που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών, με αυξητική τάση μετάδοσης.

 

Η λοίμωξη οφείλετε στους Ιούς των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV).

Οι ιοί HPV διακρίνονται σε Υψηλού και Χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον βαθμό της δράσης τους στα υγιή κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά.

 

Οι “Υψηλού Κινδύνου” Τύποι είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 82 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι “Χαμηλού Κινδύνου” Τύποι, είναι οι  6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 και 81.

Οι συχνότεροι τύποι είναι οι χαμηλού κίνδυνου 6 και 11.

Τα Κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικρά ογκίδια  στο δέρμα και στο βλεννογόνο της γεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.

 

 

Το πρώτο και σημαντικότερο  βήμα, είναι ο λεπτομερής εντοπισμός τους και η καταγραφή τους για να παρακολουθήσουμε την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Στο Athens South Dermatology & Laser τα Κονδυλώματα εντοπίζονται και καταγράφονται με το πλέον αξιόπιστο σύστημα Ψηφιακής Δερματοσκόπισης Fotofinder.

 

Η υψηλή ευκρίνεια και η μεγάλη μεγέθυνση, έως και 140 φορές, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ακόμα και τις πιο μικρές βλάβες που δεν είναι ακόμα ορατές με γυμνό μάτι.

Κατόπιν, πραγματοποιείται αφαίρεση όλων των βλαβών με την χρήση του υπερσύγχρονου   Laser eCO2, και συγχρόνως γίνεται η λήψη δείγματος για ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού HPV για να αναγνωρίσουμε τον υπεύθυνο τύπο του ιού HPV, ώστε να γνωρίζουμε από την αρχή της λοίμωξης, την μελλοντική πορεία της νόσου.

 

 

Αν η διαδικασία της ανίχνευσης είναι ελλιπής αν δηλαδή μείνουν  μικρά κονδυλώματα πίσω που δεν είναι  ορατά με  γυμνό μάτι  αθεράπευτα θα γίνει φαύλος κύκλος, θα τα δούμε όταν μεγαλώσουν δίνοντας μας νέα γενιά βλαβών, διαιωνίζοντας και υποτροπιάζοντας, για αυτό το λόγο η διάγνωση και θεραπεία τους θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο  εξειδικευμένο  Δερματολόγο Αφροδισιολόγο.

 

 

Η αναγνώριση του τύπου θα μας καθορίσει:

Το βαθμό επικινδυνότητας όσον αφορά την μελλοντική εξαλλαγή των υγιών κυττάρων σε καρκινικά, αν δηλαδή  είναι υψηλού ή χαμηλού κίνδυνου.

Πάνω από το 90% των περιπτώσεων  είναι χαμηλού κίνδυνου, και συγκεκριμένα  οι τύποι  6 και 11.

 

Συστήνουμε τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, να εμβολιάζονται κατά του ιού HPV, για να επωφεληθούν από την προστασία έναντι τύπων ιών στους οποίους δεν έχουν ακόμα εκτεθεί και για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

 

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής της HPV λοίμωξης, μετά από την αφαίρεση των βλαβών που προκαλούνται από τον ιό HPV, η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι με την χρήση τοπικής ανοσοδιεγερτικής κρέμας στην προσβεβλημένη περιοχή.

 

 

 

 

 

Ο τρόπος ζωής μας, θα πρέπει  να είναι όσο γίνεται πιο φιλικός, προς το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γιατί η μάχη θα δοθεί μεταξύ αυτού και του ιού, όταν το ανοσοποιητικό μας είναι δυνατό ο ιός θα νικηθεί.

 

 

 

Η θεραπεία στο Athens South

 

 

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στο Δερματολογικό Αφροδισιολογικό Ιατρείο Athens South είναι σύμφωνη με τις  διεθνές προδιαγραφές και πρωτόκολλα.

 

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες  αποθεραπείας του ιατρείου μας,  είναι η σωστή ανίχνευση όλων των βλαβών ακόμα και αυτών που δεν είναι εμφανείς με γυμνό  μάτι.

Η βοήθεια των τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστικών συστημάτων ψηφιακής Δερματοσκόπησης, είναι απαραίτητη.

 

Ακολουθεί  η κατάλληλη  θεραπεία καταστροφής –  εξάχνωσης όλων των βλαβών ακόμα και των ποιο μικροσκοπικών, με το τελευταίας τεχνολογίας Laser eCO2.

 

Στο Athens South διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος  και  ο ειδικός ιατρός αφιερώνει άπλετο χρόνο χωρίς βιασύνη, διακριτικά,  με λεπτούς χειρισμούς εξατομικεύοντας  την κάθε εξέταση και θεραπεία.

Η Ψηφιακή δερματοσκόπιση ανίχνευση και θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται πάντα και μόνο από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο Αφροδισιολόγο Νεκτάριο Λογαρά, αυτό δίνει στον ασθενή  το πλεονέκτημα   ο ιατρός να θυμάται το ιστορικό, αφού θα χρειαστεί παρακολούθηση –  επανεξέταση, με πιθανές υποτροπές.  Οι οδηγίες  είναι σαφείς χωρίς συγχύσεις, από ιατρό σε ιατρό.

Χάρις την πολυετή πείρα και εξειδίκευση  παρέχουμε  και την απαραίτητη στήριξη αφού  θα χρειαστεί υπομονή μέχρι να μην ανιχνεύεται ο ιός.

 

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Πως θα καταλάβω ότι έχω κονδυλώματα;

 

 

Εάν δω κάτι σαν σπυράκι που να μοιάζει με μικρό  κουνουπίδι ή κάτι  νέο στο δέρμα μου στην πρωκτογεννητική περιοχή, που εξέχει ή είναι διαφορετικό χρώμα.

 

Που εμφανίζονται?

 

 

Τα σημεία που εμφανίζονται συχνότερα  είναι το δέρμα του πέους, η βάση του πέους το εφήβαιο,  στους άνδρες, και γύρω από την γεννητική περιοχή  στην γυναίκα, εκεί δηλαδή που δεν προστατεύει το προφυλακτικό, ειδικά αν οι ερωτικοί σύντροφοι άνδρας – γυναίκα, άνδρας – άνδρας ή γυναίκα με γυναίκα   είναι φρεσκοξυρισμένοι  στην πρωκτογεννητική περιοχή, γιατί με την τριβή προκαλούνται μικροτραυματισμοί και ο ιός ενοφθαλμίζεται στο δέρμα, δεν περνάει στο αίμα.

Το προφυλακτικό ωστόσο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για νέο σύντροφο,  αφού παρέχει μεγάλη  προστασία, από το να μεταφερθούν τα κονδυλώματα εσωτερικά.

 

 

 

 

 

Έχουν συμπτώματα ;

 

Όχι. Τα κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικά, σπάνια υπάρχουν αναφορές για κνησμό.

 

Πως μεταδίδονται;

 

 

Μεταδίδονται με την τριβή του δέρματος.

Κύριος τρόπος μετάδοσης τους είναι η σεξουαλική επαφή, (από άτομο σε άτομο, αλλά και με το ξύρισμα ή το ξύσιμο με τα νυχιά  της περιοχής ενδέχεται να  επεκταθούν στο ίδιο  άτομο).

 

 

Τι επιπλοκές ή άλλους κινδύνους μπορεί να δημιουργήσουν;

 

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται, αλλά….

Αν δεν θεραπευτούν σωστά και έγκαιρα, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται, αλλά και να προκαλέσουν καρκίνο στην πρωκτογεννητική περιοχή αλλά και στο στοματοφάρυγγα.

 

 

Πως μοιάζουν;

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια ή μικρές φράουλες, υπάρχουν όμως και κονδυλώματα που μοιάζουν με το χρώμα του δέρματος, και απαιτείται εμπειρία και εξειδίκευση στην ψηφιακή δερματοσκόπηση  για να διαφοροδιαγνωστούν απο σπίλους (ελιές), σπυράκια (Θυλακίτιδα), μολυσματική τέρμινθο,  σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις, μαργαριτοειδείς βλατίδες, κύστες, αιμορροΐδες, αγγειοκερατώματα, πανάδες κηλίδες, υπερπλασίες  του τριχικού θύλακα, δερματικές πτυχές, αλλά Σεξουαλικός Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ή αλλά δερματολογικά ευρήματα, που δεν χρήζουν  απαραίτητα θεραπεία.

 

Αν ένας από τους δυο συντρόφους έχει κονδυλώματα σημαίνει ότι υπήρξε απάτη  κατά τη διάρκεια της σχέσης?

 

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού κάποιος μπορεί να έχει τον ιό χωρίς ποτέ να τον εμφανίσει , και κάποιος να εμφανίσει κονδυλώματα αρκετά μετά,  από όταν τον κόλλησε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ψυχολογική επιβάρυνση μεταξύ του ζευγαριού αφού δεν υπάρχει ακριβής εξέταση να βρεθεί ποτέ υπήρξε πρώτη επαφή με τον ιό.

Σε αντίθεση θα πρέπει ο ένας σύντροφος  να στηρίξει τον άλλο αφού είναι ένα νόσημα που θα το περάσουν μαζί.

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες συχνών υποτροπών είναι:

 

 • Το Κάπνισμα
 • Η Χρήση του Αλκοόλ
 • Η Σωματική Εξάντληση
 • Ο Διαβήτης
 • Η Κακή Διατροφή
 • Το Άγχος – Stress
 • Το Ξύρισμα – Τραυματισμός της περιοχής

Πως θεραπεύονται;

 

Η διαθέσιμες  θεραπείες είναι:

 • Κρυοθεραπεία  με υγρό άζωτο
 • Καυτηριασμός με διαθερμία
 • Εξάχνωση με laser eCO2.

Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο είναι μια οικονομική θεραπεία αλλά ενδέχεται να αφήσει σημάδι και να χρειαστούν πάνω από μια θεραπεία, γιατί δεν υπάρχει απόλυτος  έλεγχος του βάθους των βλαβών.

Ο καυτηριασμός με διαθερμία είναι μια παλιά μέθοδος που ενδέχεται να αφήσει σημάδια και υγρές πληγές με αργή επούλωση.

 

 

Η εξάχνωση με Laser eCO2 Είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Εκτός από το κατάλληλο  Laser, σημαντικό ρόλο για την γρήγορη αποθεραπεία  διαδραματίζουν,  η συνεργασία μεταξύ της ομάδας, η σωστή ενημέρωση του ασθενή, η καλή οργάνωση του χώρου, η  τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας.

Ακόμα  στο δερματολογικό ιατρείο Athens South διαθέτουμε το κατάλληλο Συστήμα απαγωγής καπνού για να μην εισέλθει,  από την διαδικασία της εξάχνωσης ο καπνός του HPV μέσω του αναπνευστικού συστήματος  στους πνεύμονες.

Η εξάχνωση είναι η διαδικασία κατά την οποία η βλάβη από στερεά μετατρέπεται απευθείας σε αέριο χωρίς να περάσει από την ενδιάμεση υγρή φάση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βλάβες των κονδυλωμάτων να μετατρέπονται από στερεές σε αέριο χωρίς να εγκαταλείπουν πληγή άρα επουλώνουν σε  τρεις έως τέσσερις ημέρες χωρίς να αφήσει σημάδι.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Laser eCO2 είναι ότι ο ειδικός ιατρός έχει τον πλήρη έλεγχο για το πόσο θα εξαχνώσει σε βάθος και πλάτος, ώστε να καταστρέψει εντελώς την βλάβη αφήνοντας άθικτο το υγιές δέρμα.

Η διαδικασία είναι σύντομη, απλή, ανώδυνη, αναίμακτη, στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.

 

 

 

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται.

Θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Συνοπτικά

 

 • Πρέπει να ανιχνευτούν και να εξαχνωθούν όλες οι βλάβες στο πρώτο ραντεβού θεραπείας.
 • Να προγραμματίσουμε παρακολούθηση με ψηφιακή δερματοσκόπηση για οκτώ μήνες με επίσκεψη μια φορά το μήνα, αφού οκτώ μήνες είναι ο χρόνος επώασης τους.
 • Να θεραπευτεί ο σύντροφος μας
 • Να τονωθεί και ενισχυθεί το ανοσοποιητικό μας Συστήμα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη (Πολυβιταμίνες, Άσκηση,  επαρκής ύπνος, ισορροπημένη διατροφή, Αποφυγή άγχους, Έλεγχος βιταμίνης D, Ανίχνευση και θεραπεία ασθενειών που ίσως συνυπάρχουν).
 • Θεραπεία στο σπίτι με ανοσοδιεγερτική (αλοιφή) τοπική αγωγή
 • Αποφυγή επαναμόλυνσης από νέο σύντροφο.
 • Εμβολιασμός

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV.

 

 

Η λοίμωξη από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) είναι πολύ συχνή. Το 70 με 90% ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών, έχουν εκτεθεί σε αυτόν κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της λοίμωξης είναι ο εμβολιασμός.

Γιατί χρειαζόμαστε το εμβόλιο για τα Κονδυλώματα;

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV είναι ένα σημαντικό μέσο γιατί προστατεύει από την εμφάνιση της λοίμωξης και από τον καρκίνο και στα δύο φύλλα. Γι’αυτό το εμβόλιο, συστήνεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών.

Τι ασθένειες προκαλεί ο ιός HPV;

Ο ιός των HPV, μπορεί να προκαλέσει Καρκίνο στο τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο και στον κόλπο στις γυναίκες αποκλειστικά, στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, ενώ στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο πρωκτό και στο στοματοφάρυγγα.

Είμαστε αλήθεια σε Ρίσκο;

Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός και γρήγορα διαδιδόμενος ιός που μολύνει και τα δύο Φύλα.

Aπό πόσο νωρίς μπορεί ένα παιδί να εμβολιαστεί;

Το εμβόλιο δρα αποτελεσματικότερα σε ηλικίες 9 έως 14 ετών.

Είναι ασφαλές ;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και άλλων ασθενειών.

Μπορεί ένα παιδί να υποθέσει, εσφαλμένα, ότι αφού είναι εμβολιασμένο, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τις σεξουαλικές του επαφές;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πως ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

Μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για HPV δουλεύει αποτελεσματικά και περιορίζει την μόλυνση από τότε που έχει διατεθεί στην αγορά.

Γιατί χρειάζονται και οι άντρες εμβολιασμό ;

Γιατί και οι άντρες μολύνονται από τον ιό HPV που προκαλεί τα Κονδυλώματα και ο ιός είναι επίσης υπεύθυνος για τον καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Section
Empty section. Edit page to add content here.

Λίγα λογία για τον ιατρό.

 

Dr. Νεκτάριος Λογαράς MD

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Laser Δερματοχειρουργός

 

Πτυχιούχος των πανεπιστημίων Birmingham και Nottingham Αγγλίας.

 • Ειδίκευση Δερματολογία – Αφροδισιολογία, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”

Εξειδικευθείς στο ιατρείο Σεξουαλικός Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός

 

Μεταπτυχιακός τίτλος – Bachelor of Medical Sciences  STDs στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham  Αγγλίας.

 • Μετεκπαιδευθείς στο International Center Lutronic, North Korea Seoul, Medical and Cosmetic Applications using Laser Systems.

 

 

ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

 • Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιδιωτικό Ιατρείο – Athens South Dermatology & Laser Center, Άλιμος.
 • τ. Ιατρός, Royal Derby | Derby Teaching Hospitals NHS Foundation TRUST, Αγγλία
 • τ. Ιατρός, Taunton and Somerset Hospital NHS Trust-Musgrove Park, Αγγλία
 • τ. Ιατρός, Worthing and Southlands Hospitals NHS TRUST, Αγγλία
 • τ. Ιατρός, Queen Alexandra Hospital, Αγγλία
 • τ. Ιατρός, Portsmouth Hospital NHS Trust, Αγγλία
 • τ. Ιατρός, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust, Αγγλία

 

18 Χρόνια Ιατρική Εμπειρία

 

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431