ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Κονδυλώματα: Παράγοντες Εμφάνισης και Θεραπεία

Τα κονδυλώματα, είναι το συχνότερο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (Σ.Μ.Ν.) που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών, με αυξητική τάση μετάδοσης. Η λοίμωξη οφείλετε στους Ιούς των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Οι ιοί HPV διακρίνονται σε Υψηλού και Χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον βαθμό της δράσης τους στα υγιή κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικά. Οι “Υψηλού Κινδύνου” Τύποι είναι οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και 66, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι “Χαμηλού Κινδύνου” Τύποι, είναι οι  6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 και 81.

Τα Κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικρές βλατίδες στην γεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

 

 

Σημαντικό βήμα, είναι ο λεπτομερής εντοπισμός τους και η καταγραφή τους για να παρακολουθήσουμε την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Στο Athens South Dermatology & Laser τα Κονδυλώματα εντοπίζονται και καταγράφονται με το πλέον αξιόπιστο σύστημα Ψηφιακής Δερματοσκόπισης Fotofinder. Η υψηλή ευκρίνεια και η μεγάλη μεγέθυνση, έως και 140 φορές, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ακόμα και τις πιο μικρές βλάβες που δεν είναι ακόμα ορατές με γυμνό μάτι. Κατόπιν, πραγματοποιείται αφαίρεση όλων των βλαβών με την χρήση eCO2 και συγχρόνως γίνεται η λήψη δείγματος για ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού HPV για να αναγνωρίσουμε τον υπεύθυνο τύπο του ιού HPV, ώστε να γνωρίζουμε από την αρχή της λοίμωξης, την μελλοντική πορεία της νόσου.

 

Η αναγνώριση του τύπου θα μας καθορίσει:

 

 • το βαθμό επικινδυνότητας όσον αφορά την μελλοντική εξαλλαγή των υγιών κυττάρων σε καρκινικά
 • την έγκαιρη αναγνώριση μιας εμμένουσας λοίμωξης που θα οδηγήσει σε χρονιότητα της νόσου

 

Συστήνουμε τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, να εμβολιάζονται κατά του ιού HPV, για να επωφεληθούν από την προστασία έναντι τύπων ιών στους οποίους δεν έχουν ακόμα εκτεθεί και για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου. Για να μειώσουμε τις πιθανότητες υποτροπής της HPV λοίμωξης, μετά από την αφαίρεση των βλαβών που προκαλούνται από τον ιό HPV, η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι με την χρήση τοπικής ανοσοδιεγερτικής κρέμας στην προσβεβλημένη περιοχή.

 

 

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αποφυγή των κονδυλωμάτων είναι:

 

 • ο Εμβολιασμός
 • η μη Συχνή Εναλλαγή Ερωτικών Συντρόφων

 

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες συχνών υποτροπών είναι:

 

 • Το Κάπνισμα
 • η Χρήση του Αλκοόλ
 • η Σωματική Εξάντληση
 • ο Διαβήτης
 • η Κακή Διατροφή
 • το Άγχος – Stress
 • το Ξύρισμα – Τραυματισμός της περιοχής

 

Ο τρόπος ζωής μας, να είναι όσο γίνεται πιο φιλικός, προς το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι υποτροπές.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV.

 

 

Η λοίμωξη από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) είναι πολύ συχνή. Το 70 με 90% ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών, έχουν εκτεθεί σε αυτόν κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της λοίμωξης είναι ο εμβολιασμός.

Γιατί χρειαζόμαστε το εμβόλιο για τα Κονδυλώματα;

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV είναι ένα σημαντικό μέσο γιατί προστατεύει από την εμφάνιση της λοίμωξης και από τον καρκίνο και στα δύο φύλλα. Γι’αυτό το εμβόλιο, συστήνεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών.

Τι ασθένειες προκαλεί ο ιός HPV;

Ο ιός των HPV, μπορεί να προκαλέσει Καρκίνο στο τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο και στον κόλπο στις γυναίκες αποκλειστικά, στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, ενώ στους άνδρες και στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο πρωκτό και στο στοματοφάρυγγα.

Είμαστε αλήθεια σε Ρίσκο;

Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός και γρήγορα διαδιδόμενος ιός που μολύνει και τα δύο Φύλα.

Aπό πόσο νωρίς μπορεί ένα παιδί να εμβολιαστεί;

Το εμβόλιο δρα αποτελεσματικότερα σε ηλικίες 9 έως 14 ετών.

Είναι ασφαλές ;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και άλλων ασθενειών.

Μπορεί ένα παιδί να υποθέσει, εσφαλμένα, ότι αφού είναι εμβολιασμένο, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα τις σεξουαλικές του επαφές;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πως ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό;

Μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για HPV δουλεύει αποτελεσματικά και περιορίζει την μόλυνση από τότε που έχει διατεθεί στην αγορά.

Γιατί χρειάζονται και οι άντρες εμβολιασμό ;

Γιατί και οι άντρες μολύνονται από τον ιό HPV που προκαλεί τα Κονδυλώματα και ο ιός είναι επίσης υπεύθυνος για τον καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Είναι αποτελεσματικό σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον Ιό;
 • Στα άτομα με ιστορικό Κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, συνιστάται η χρήση του εμβολίου, καθώς μπορούν να επωφεληθούν από την προστασία έναντι τύπων ιών, στους οποίους δεν έχουν ακόμα εκτεθεί.
 • Η χρήση του εμβολίου, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη, τους πιθανούς κινδύνους, από την επαναμόλυνση από έναν νέο Τύπο ιό HPV, λόγω της συνεχιζόμενης Έκθεσης μέσα από την συχνή εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων.