ΘΗΛΩΜΑΤΑ – SKIN TAGS (ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΕΣ)

Τα θηλώματα αποτελούν καλοήθη ογκίδια του δέρματος.

 

Γράφει ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Νεκτάριος Λογαράς.

 

Τι είναι

 

 • Τα θηλώματα (Κρεατοελιές), αποτελούν καλοήθη, ογκίδια του δέρματος.
 • Συνήθως είναι στο χρώμα του δέρματος, αλλά ενδέχεται να είναι και ποιο σκούρα, ή ροζ χρώμα να κρέμονται από ένα λεπτό μίσχο, και να μεγαλώνουν αργά.
 • Οφείλονται στον ιό HPV, Human Papiloma Virus, Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς που προκαλούν τα κονδυλώματα και τις μυρμηγκιές, με την διαφορά, τα σημεία εντοπισμού, το γεγονός ότι δεν έχουν υπότυπους, και  ότι τα θηλώματα δεν είναι τόσο μεταδοτικά όσο τα κονδυλώματα και τις μυρμηγκιές.
 • Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στη γεννητική, περιπρωκτική, περιοχή και τον στοματοφάρυγγα, και διακρίνονται σε υπότυπους.
 • Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στα χέρια  τα πόδια – πέλματα και το πρόσωπο (παρειές – μάγουλα) και διακρίνονται σε υπότυπους.
 • Ενώ τα θηλώματα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη τριβή, και μικροτραυματισμός, και δεν έχουν υπότυπους.
 • Διαφέρουν μορφολογικά, σε  αυτά που έχουν μίσχο, δηλαδή κρέμονται από ένα λεπτό ιστό δέρματος, και  ονομάζονται ακροχόρδωνες, και τα ευμεγέθη, πάνω του μισού εκατοστού ονομάζονται Κρεμάμενη Τέρμινθος.

Που Εντοπίζονται

 

 • Βλέφαρα
 • Λαιμό
 • Μασχάλες
 • Κορμό (Γύρω από το στήθος)
 • Μηροί, μηροβουβονικές πτυχές, γλουτοί και  σπανιότερα στην πλάτη

Τι τα διασπείρει – επιδεινώνει

 

Σε αντίθεση με τα κονδυλώματα και τις μυρμηγκιές που θεωρούνται άκρως μεταδοτικά, τα θηλώματα έχουν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, και μεταδοτικότητας.

 

Τα θηλώματα μπορούν να επεκταθούν εύκολα  και να μεγαλώσουν σε μέγεθος στο ίδιο άτομο, ενώ δυσκολότερα στον σύντροφο.

 

Στα σημεία του δέρματος που υπάρχει έντονη τριβή, και μικροτραυματισμός, όπως ο λαιμός, ειδικά αν υπάρχει κάποιο κόσμημα, (κολιέ – καδένα) και στις πτυχές του δέρματος όπου υπάρχει τριβή μεταξύ τους και με τα ρούχα.

 

Η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη και διασπορά των θηλωμάτων λόγω της αυξημένης τριβής του δέρματος.

 

Επίσης ενδέχεται να αναπτυχθούν με αρκετά πιο γρήγορο ρυθμό στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω των μεταβολών των ορμονών.

 

Ένας άλλος παράγοντας που εμπλέκετε στην εμφάνιση των θηλωμάτων είναι η κληρονομικότητα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο Δερματολογικό Ιατρείο Athens South

 

Στο δερματολογικό ιατρείο Athens South η διάγνωση και θεραπεία των θηλωμάτων διεξάγετε πάντα και μόνο από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο Αφροδισιολόγο Νεκτάριο Λογαρά.

 

Με τη βοήθεια υψηλής ευκρίνειας ψηφιακής  απεικόνισης (Foto Finder)  την πολύχρονη εμπειρία, εξειδίκευση, και εξατομίκευση του κάθε ασθενούς,  τα θηλώματα θεραπεύονται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα, αναίμακτα και σε μια επίσκεψη (ανάλογα των αριθμό τους) χωρίς σημάδια και διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων. Γίνεται πλήρη εξάχνωση χωρίς να επηρεάσει το υγιές δέρμα.

Η Απόλυτη θεραπεία με Laser eCO2

 

Με της τελευταίας τεχνολογίας Laser eCO2 με την μέθοδο της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, τα θηλώματα εξαχνώνονται με απόλυτο έλεγχο, και ασφάλεια, χωρίς χειρουργική αφαίρεση με νυστέρι, χωρίς την χρήση ραμμάτων και βιοψίας.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα έχουμε

 

Τα θηλώματα είναι ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν φαγούρα ή πόνο.

 

Αλλά περιορίζουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα γιατί αν φοράμε κόσμημα ή ακόμα και με την πετσέτα ή σφουγγάρι ή έντονη τριβή με κάποιο ρούχο ενδέχεται να τραυματιστούν και να  αιμορραγήσουν, και να προκαλέσουν φλεγμονή και οίδημα. Για αυτό δεν πρέπει να ξυρίζουμε με ξυραφάκι την περιοχή με θηλώματα.

 

Εκτός από αισθητικό πρόβλημα είναι και λειτουργικό για τους παραπάνω λόγους, αν αιμορραγήσει καλό είναι να επισκεφθούμε τον Δερματολόγο.

 

Τέλος καλό είναι να διατηρούμε χαμηλό το σωματικό βάρος μας γιατί όπως προαναφέρθηκε η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη και διασπορά τους.

 

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος σύντομης και οριστικής θεραπείας τους είναι η θεραπεία τους με laser eCO2 όταν εμφανιστούν.

Λίγα λογία για τον ιατρό.

 

 

Dr. Nεκτάριος Λογαράς MD

Δερματολόγος –  Αφροδισιολόγος

Laser Δερματοχειρουργός

 

Aπόφοιτος των Πανεπιστήμιων Nottingham και Birmingham Αγγλίας.

 • Πτυχίο Ιατρικής, Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, The University of Nottingham, UK
 • Εξειδίκευση στην Δερματοχειρουργική, Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
 • Εξειδίκευση στην Ψηφιακή Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση Σπίλων, Μονάδα Σπίλων και Μελανώματος, Νοσοκομείο Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων “Ανδρέας Συγγρός”
 • Μετεκπαιδευθείς στο International Center Lutronic, North Korea Seoul, Medical and Cosmetic Applications using Laser Systems.

 

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2109821431