ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑΤΑ

Τι είναι:

 

Τα ξανθελάσματα προκύπτουν από την ενδοκυττάρια και την εντός του δέρματος εναπόθεσης λιπιδίων, και είναι κλινικές εκδηλώσεις υπερλιπιδαιμίας (αυξημένης χοληστερόλης).
Ιστολογικά χαρακτηρίζονται από την εναπόθεση λιπιδίων στα μακροφάγα (αφρώδη κύτταρα).

 

Πάρα το γεγονός ότι η χοληστερόλη πάνω από 200 είναι συχνή στο δυτικό κόσμο, μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών εμφανίζει ξανθελάσματα.
Η παρουσία τους όμως πρέπει απαραίτητα να οδηγεί σε λεπτομερή διερεύνηση του ασθενούς, ώστε να διαγνωσθεί επακριβώς και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, τα λιπίδια που ανευρίσκονται στα ξανθελάσματα είναι τα ιδιά με αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα.
Για τη μεταφορά των λιπιδίων του πλάσματος σχηματίζονται συνθέτες μακρομοριακές ενώσεις, οι λιπόπρωτεΐνες.
Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών περιλαμβάνει τόσο εξωγενείς (διαιτητικές) όσο και ενδογενούς οδούς.

 

Η κληρονομικότητα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά η εμφανίσει ξανθελασμάτων στην ιδιά οικογένεια είναι συχνή.

 

Ο πιθανότερος μηχανισμός σχηματισμού ξανθελασμάτων είναι οι λιποπρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα να διαπερνούν το
τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων του δέρματος και να φαγοκυτταρώνονται από τα μακροφάγα, τα οποία έτσι καταλήγουν να γίνονται αφρώδη κύτταρα.

 

Τα ξανθελάσματα είναι πλάκες ή κηλίδες διαμέτρου 1 μμ εως 3 cm. κίτρινες ή πορτοκαλόχροες.
Εμφανίζονται κυρίως στα άνω και κάτω βλέφαρα.

 

Οι συχνότερες ηλικίες είναι από 40 έως 60 ετών ενώ σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες είναι σπάνια.
Εμφανίζονται και στα δυο φύλα, αλλά οι γυναίκες έχουν έως και διπλάσιο ποσοστό εμφάνισης.

 

Η λήψη φαρμάκων για την μείωση της χοληστερίνης δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει τα ξανθελάσματα.

 

Είναι καλοήθεις βλάβες, ποτέ δεν εξαλλάσσονται σε καρκινικά, και αποτελούν αισθητικό και όχι λειτουργικό πρόβλημα.
Αλλά δεν φεύγουν μονά τους, δεν μικραίνουν, αντίθετος μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν περισσότερα, για αυτό το λόγο συστήνουμε την άμεση αφαίρεση τους με Laser και συγκεκριμένα με το πρωτοποριακό Laser eCO2.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Στο Athens South Dermatology

 

Στο δερματολογικό ιατρείο Athens South η διάγνωση και θεραπεία των ξανθελασματων πραγματοποιείτε πάντα και μόνο από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο Laser Δερματοχειρουργό Νεκτάριο Λαγαρά.

 

Η διαδικασία είναι μη επεμβατική εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς επιπλοκές, (εκχυμώσεις, οιδήματα), χωρίς χρόνο στέρησης από τις καθημερινές δραστηριότητες, μηδενίζοντας την πιθανότητα επηρεασμού της οράσεις (Διπλωπία).

 

Με την προσεκτική λεπτομερή εξέταση και μελέτη του κάθε ξανθελάσματος με τη βοήθεια του προηγμένου τεχνολογικά απεικονιστικού συστήματος Foto Finder, θα επιτρέψει να ελέγξει την έκταση του κάθε ξανθελάσματος.

 

Έπειτα, με την χρήση τοπικής, και ποτέ ολικής αναισθησίας, στο τμήμα μικροεπεμβάσεων του καλά οργανωμένου ιατρικού κέντρου, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μετρά ασφάλειας, θα προχωρήσει στην αφαίρεση των βλαβών, αφήνοντας άθικτο το υγείες δέρμα, αφαιρώντας επιλεκτικά, με τη βοήθεια ιατρικού μεγεθυντικού φακού όλο το περιεχόμενο του ξανθελάσματος, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα τους παρακείμενους εμπλεκομένους ιστούς, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστό η επανεμφάνισή τους.

 

Μετα το τέλος της αφαιρέσεις, αυτό που μένει είναι ουσιαστικά μια στεγνή ομοιόμορφή επιφάνεια δέρματος, που είναι ποιο λευκό από το παρακείμενο, αλλά με την ολιγοήμερη χρήση αναπλαστικής κρέμας το δέρμα επανέρχεται ομοιόμορφο.

 

Μετρά προφύλαξης για την αποτροπή δημιουργίας και υποτροπής ξανθελασμάτων.

 

  • Ισορροπημένη διατροφή (Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών)
  • Σωματική άσκηση
  • Ρύθμιση χοληστερίνης
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Περιορισμός στο ελάχιστο της χρήσης αλκοόλ
  • Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους